Populisme pressupostari

0
1024

El pressupost que s’ha aprovat a Figueres és una indignitat, sense matisos. Per això només hi ha votat a favor el govern i tota l’oposició en contra. Diu molt que en el pitjor moment econòmic que està patint Figueres en quatre dècades de democràcia a causa de la Covid-19 el govern (ERC, PSC, els cupaires de Guanyem i Canviem) decideixi practicar una destralada fiscal als ciutadans per, entre altres coses, garantir-se els seus sous. Els hi està quedant un govern d’esquerres molt confiscador, clientelar i nepòtic entre els sous que cobra l’equip de govern a costa d’apujar impostos, el cosí del regidor que contracten a 100.000 euros l’any i algunes contractacions que fan.

La última novetat -en vindran més, segur- ha sigut l’aprovació d’un pressupost populista. La senyora alcaldessa ha decidit que el seu govern no pot perdre poder adquisitiu i per això ha optat per la mateixa estratègia que van utilitzar els governs durant la crisi de 2008, la qual tots recordem com va abocar a una crisi molt més gran i que va acabar desembocant en un estricte programa d’ajust amb conseqüències nefastes. Quina estratègia és aquesta? Doncs l’alcaldessa ha decidit que per mantenir els seus ingressos ha d’apujar el deute de l’Ajuntament, mantenir la despesa i que els ciutadans paguin més impostos.

El populisme pressupostari que està practicant és altament perjudicial. Mirem-ho amb xifres: t’augmenten els impostos un 6,5%, pagaràs més car l’IBI però també pels serveis que rebis de l’Ajuntament i, per tant, no hi ha cap ciutadà que es lliure de la destralada fiscal. No importa el teu nivell de renta o la teva situació fiscal, l’alcaldessa ha decidit que per mantenir el seu sou cal que tu paguis més. Així de clar.

Però seguim amb les xifres perquè estaràs més endeutat: si ara cada ciutadà de Figueres devia 557,4 euros, aquesta xifra es dispararà fins els 612,3 euros. És a dir, arribem als 28.567.568 euros. Així és el populisme pressupostari.

I això no és tot. Per poder seguir amb el seu malbaratament en temps de crisi, l’alcaldessa ha decidit malvendre la casa Nouviles; una finca que es va comprar amb els diners de tots els ciutadans i que per aquesta raó ens pertany a tots com a patrimoni municipal. La casa Nouviles va costar 4 milions d’euros (2,1 milions els va posar l’Ajuntament i la resta el Consell Comarcal) i ara l’alcaldessa ha decidit malvendre-la per només 1,7 milions (si es vengués per aquest preu l’ajuntament només rebria 1,1 milions i la resta el Consell Comarcal). En aquesta operació hi estem perdent 2 milions d’euros. De debò tu estaries disposat a perdre 2 milions d’euros per la venda de casa teva? Suposo que, en el fons, l’alcaldessa pensa que com no afecta directament al seu patrimoni personal, pot assumir aquesta pèrdua. Total, ella seguirà cobrant el seu bon sou a final de més gràcies a fer-te pagar més impostos.

Ja es veu clar que el pressupost d’ERC i PSC significa per als ciutadans més impostos, més deute i més pèrdua de patrimoni públic, i tot perquè el govern de la ciutat augmenti la despesa i el malbaratament. Son els comptes de la lletera, els que obliden les matemàtiques i s’elaboren segons la conveniència dels partits. Un comptes que obliden la realitat on el context de crisi, la pèrdua de capacitat adquisitiva dels ciutadans que s’han vist afectats per ERTO, tancament de negocis o han hagut d’abaixar les seves persianes.

El que necessita Figueres son uns comptes reals, adaptats al context de crisi, pensats per afrontar l’emergència de la Covid-19. Uns comptes moderats, que no afoguin els ciutadans pagant impostos ni els endeutin més.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li