Poma de Girona denuncia entrebancs a la frontera

0
1251

Els productors asseguren que quan hi ha cua de vehicles al Punt d’Inspecció de la Frontera els demanen que tornin l’endemà


 

Els productors de Poma de Girona han denunciat els problemes que tenen al Punt d’Inspecció de la Frontera (PIF) de la Jonquera. Tal com explica el president del Consell Regulador de la Identificació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, Llorenç Frigola, per fer els controls de seguretat previs a les exportacions s’han d’obrir els palets de fruita per comprovar-ne la qualitat. Però els inspectors de la duana els demanen una caixa de cada palet, que “no sempre és la de dalt”, explica Frigola. Això obliga els productors a desfer les columnes de mercaderia. I el resultat és que el producte arriba al destí “desmuntat”, a diferència del que passa amb les pomes franceses i italianes. “La inspecció fitosanitària ells la fan telemàticament”, lamenta Frigola, que creu que aquesta situació es deu al fet que els inspectors destinats a la Jonquera “són de fora i només volen que els traslladin a la seva província”.

Per tal que els palets arribin en bones condicions, els productors s’han ofert a portar una vintena de caixes a part per després tornar-los a deixar com ara. Però “ens diuen que no perquè això no està dins del protocol”, explica el president del Consell Regulador. A més, assegura que quan hi ha cua de vehicles al PIF els demanen que tornin l’endemà.

Però malgrat aquests problemes, enguany Poma de Girona ha augmentat el nombre d’exportacions. Fins a principis de novembre, el 60% de la fruita s’havia venut a l’estranger, mentre que en tot l’any passat el global va ser del 44%. Aquest augment compensa el “boicot” que els fan algunes distribuïdores espanyoles, que els fan treure l’etiqueta per poder vendre les pomes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li