Pobresa i animals

0
1425

Recentment s’ha fet public l’últim estudi de la Fundació Affinity sobre les adopcions i els abandonaments d’animals de companyia a l’Estat Espanyol, on queda palès que l’abandonament és encara un problema important.

S’hi observa un descens en la xifra de gossos que van arribar a centres d’acollida l’any 2020 en comparació amb l’any anterior, probablement reflex de l’impacte de la pandèmia en la mobilitat i l’estil de vida de les famílies.

Caldrà veure les dades del proper estudi, però ja tenim indicis de que la situació pot empitjorar. En aquest sentit, la SPAM de Mataró afirma que des de la fi del confinament ha crescut en un 20% el nombre d’animals atesos derivats de serveis socials a les seves instal·lacions assenyalant com a motius principals la proliferació de casos de violència de gènere i el nombre creixent de desnonaments i pobresa general. Terrible.

L’estudi Affinity ja ens ho diu. Per primera vegada des de fa anys la principal causa d’abandonament són els motius econòmics. L’any 2019 aquesta causa era la cinquena. És un clar indicador de l’impacte de la situació actual en l’economia de moltes famílies. I penseu que es tracta de dades de 2020, probablement a dia d’avui les dades encara serien pitjors, donat la persistència de la pandèmia i l’impacte que té en molts sectors de la societat.

Aquestes dades demostren la importància de les iniciatives de caire social que lliguin les necessitats de les persones vulnerables i els seus animals. En aquest sentit, des de Projecte LOLA estem treballant per a estendre geogràficament i temporalment l’experiència de la campanya #familiaigualquetu, que amb tanta acceptació vam impulsar juntament amb Gosbi i el Banc dels aliments de Girona aquest desembre passat. D’aquesta manera, l’objectiu que ens hem proposat és que els Bancs dels Aliments recullin aliments també pels animals de les persones que reben els seus serveis. Ells també són família, i en ocasions, l’única família.

La segona causa d’abandonament segons l’informe són les cadellades no desitjades. Sí, ho heu sentit bé, sembla el dia de la marmota, veritat? En ple 2021 encara hi ha propietaris d’animals que no els esterilitzen, i fruit d’aquesta negligència neixen cadells que acabaran sent donats a corre-cuita a persones que sovint no compleixen les condicions per a adoptar. La prioritat és treure-se’ls de sobre. I tornem a començar el cercle. És esgotador per a totes aquelles persones i entitats que després s’hauran de fer càrrec de la deixadesa dels altres. Hores de treball, recursos i diners.

En aquest sentit, des de LOLA sabem que cal fer sensibilització i divulgació des de mitjans comunicació, escoles, etc. amb la finalitat d’anar reduint aquestes conductes al mínim possible, normalitzant d’aquesta manera el respecte animal.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li