Planifiquen les noves polítiques de Joventut

0
789

El Consell Comarcal aposta per fomentar l’emancipació, les activitats culturals i la cohesió, i lluitar contra el sexisme i la xenofòbia, entre altres


 

El ple del Consell Comarcal de l’Alt Empordà va aprovar dimarts el Pla comarcal de Joventut 2020-2024. Es tracta d’un document de planificació estratègica que fixa els principals reptes que cal afrontar per millorar les oportunitats d’emancipació dels joves, així com la seva participació en la vida social i col·lectiva. En aquest sentit, permet conèixer la realitat sobre la qual es vol intervenir, i defineix polítiques que es duran a terme en els propers 4 anys, posant el focus en l’empoderament juvenil i les trajectòries educatives i laborals. El pla ha estat elaborat de manera coordinada entre l’àrea de Joventut de l’Administració supramunicipal, els i les tècniques de joventut, i les regidories de la comarca.

DIAGNOSI. El document inclou una radiografia realitzada per un equip tècnic, la taula tècnica comarcal, la taula d’entitats juvenils i 55 municipis que han respost a unes enquestes. Conclou que el 2019 a l’Alt Empordà hi havia 21.443 joves, que representaven el 15% de la població. I entre les dades més destacades hi ha que el 16% d’aquestes persones no acrediten l’ESO, i el 25% estan a l’atur.

Pel que fa a les estructures polítiques i de planificació, el 62% dels municipis de la comarca tenen regidoria de Joventut, mentre que aquesta proporció a Catalunya s’eleva al 92%; una diferència que el Consell Comarcal atribueix a la gran fragmentació territorial i al fet que l’Alt Empordà sigui la comarca amb més municipis de Catalunya.

En un sentit més positiu, es fa valdre el percentatge de tècnics o dinamitzadors juvenils, que arriben al 69% dels pobles, enfront el 56% de Catalunya. El Consell posa a disposició dels ajuntaments més petits un professional compartit. Actualment arriba a 28 municipis, i un dels objectius de l’àrea és trobar vies de finançament per ampliar-ne l’abast.

PLANIFICACIÓ. El desplegament del pla està format per quatre eixos: Territori, Transicions juvenils, Benestar i Ciutadania. També es proposen 12 programes de treball (que no inclouen les propostes que desenvolupa l’Oficina Jove) i 27 projectes i activitats concretes.

L’eix de Territori vol garantir l’equitat territorial de les polítiques de joventut i proveir als municipis tot el suport necessari perquè puguin desenvolupar polítiques de joventut. L’eix de Transicions juvenils reforça el propòsit de considerar la diversitat juvenil com un element indispensable pel disseny, la implementació i l’avaluació de les activitats així com millorar la coordinació, la transversalitat i el treball en xarxa dels agents, les institucions, les administracions, els serveis i els recursos comarcals.

En Benestar, el document posa èmfasi a la incorporació de la perspectiva de gènere i la inclusió LGTBIQ+, així com la lluita contra les violències masclistes. I els objectius de Ciutadania inclouen l’impuls d’un programa d’activitats culturals, d’oci i de cohesió inclusiu, fomentar l’associacionisme juvenil i l’apoderament dels joves. En aquest punt també es valora el foment de la participació juvenil a les administracions i les institucions de la comarca. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li