Pirates del Cap de Creus

0
1936

Tres alt-empordanesos han posat en marxa un negoci que inicialment volia ser un bar flotant per les cales del Cap de Creus, però que també ha acabat fent rutes per la zona. I amb l’objectiu de preservar l’entorn, a principis i finals de temporada fan recollides de residus


El litoral empordanès sempre ha estat territori de pirates i corsaris, de fet, hi ha moltes llegendes que fan referència a la presència d’aquests «bandolers marins» a la nostra costa. Segons la història, el segle XVI va ser considerat «l’edat d’or de la pirateria» i no era altra cosa que un mètode per obtenir riquesa, robant i assaltant embarcacions. Avui, els Pirates del Cap de Creus han tornat. Però aquests són pirates «bons», ja que treballen, gairebé de manera altruista per mantenir la riquesa del nostre litoral i l’ecosistema marí. En aquest cas, els Pirates del Cap de Creus no roben als rics, sinó que recullen la porqueria que la societat llença a la mar, a banda de desenvolupar activitat econòmica a través d’un bar flotant. Anem a pams, aquesta és la seva història.

EL PROJECTE. Neix de la mà de tres alt-empordanesos: en Marc, en Barba Negra; en Martí, en Barba Roja; i en Pere, en Barba retallada. Tal com ens explica en Pere Brugat, «el projecte va néixer l’any passat, érem en una cala i vam pensar: «estaria bé que ara aparegués una barca amb cervesa fresca com la d’en Bobby de Cadaqués i arran d’això, en Marc va anar a Menorca i va trobar un llaüt molt bé de preu, ja que buscàvem una barca del territori i no una llanxa com pot portar tothom. A partir d’aquí neix Pirates del Cap de Creus, amb la idea de crear un bar flotant que pogués entrar a les cales permeses i prestar el seu servei a les embarcacions fondejades de la zona». En Pere afegeix que la idea principal era fer bar, «però la gent ens va començar a trucar per fer tours pel Cap de Creus i vam tenir una allau de sol·licituds. És per això que enguany hem agafat un altre llaüt més gran, amb cabina i tot».

Foto: Ona Vilar

LA FLOTA. Actualment, els tres pirates tenen dues embarcacions: el Llop de Mar, que fa els diferents tours, i la Valikiria, que fa tours al matí i a la tarda i la funció de bar. Aquest any, tal com explica Brugat, «hem duplicat la flota i l’any vinent cada pirata tindrà un llaüt».

RECOLLIDA DE RESIDUS. Un dels objectius del projecte és preservar l’entorn del Cap de Creus, és per això que quan comença i acaba la temporada d’estiu, els Pirates del Cap de Creus fan una recollida de residus a les platges i cales del litoral. Tot i això, durant l’estiu també ofereixen l’activitat de ioga, que consisteix a visitar cala Tavallera, fer-hi una sessió de ioga, esmorzar i després recollir deixalles de la zona. «Ho fem per conscienciar, la fi no és recollir brossa sinó conscienciar de com utilitzem el plàstic i com acaba a la mar».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li