Pilar Roura: “A les dones ens estan fent el mĂłn, ens hem d’apropiar de la tecnologia”

0
814

Figueres ha acollit una dotzena d’activitats sobre el món digital amb reflexions com el sexisme tecnològic


«Quan una nena té molta facilitat per a les matemàtiques no necessàriament se l’ha de conduir a que sigui professora, pot ser enginyera». Aquest va ser un dels arguments exposats dijous passat a l’auditori dels Caputxins per Pilar Roura, la primera ponent de la Mobile Week a Figueres. Una iniciativa que ha convertit la ciutat en seu de la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) durant tres dies. Hi ha hagut tallers, conferències i altres activitats per acostar la tecnologia a la ciutadania.

Roura va parlar de la vocació científicotecnològica de les nenes amb xifres. I les dades ho diuen tot, el 2019 només el 6% de les dones es van matricular en estudis TIC i només un 8% ocupen llocs de feina tècnics i especialitzats. A aquesta realitat s’hauran d’afegir també els efectes de la pandèmia, que han colpejat fort la igualtat de gènere en el món tecnològic.

Pilar Roura treballa a Barcelona Activa, l’Agència de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de la capital catalana, i és enginyera de telecomunicacions, periodista i també professora de Ioga. Ella mateixa va explicar els obstacles que hi ha a l’empresa privada per una dona amb perfil tecnològic i va posar exemples del perquè la majoria d’aquestes dones acaben treballant a l’administració (millors horaris o la poca empatia amb els caps de la privada, que majoritàriament són homes).

Durant la seva exposició, Roura va donar arguments sobre la presència d’un món tecnològic sexista o no neutre, i per això anima a les dones a intervenir —i a la societat en general— a prendre consciència de la realitat. Va posar exemples com el del traductor de Google, que en una traducció del turc (neutre) a l’anglès assigna a les professions el gènere de qui l’exerceix. És a dir, l’ofici d’infermer és en anglès «she (ella) és infermera» i metge és «he (ell) és metge». En aquest cas i en altres es constata que darrere la tecnologia (intel·ligència artificial, big data o reconeixement de veu) hi ha «una diversitat no contemplada». En aquest sentit, Pilar Roura advertia que «a les dones ens estan fent el món, per això ens hem d’apropiar de la tecnologia». En el futur, els sectors importants seran els tecnològics i cal que «les dones hi tinguin presència per contribuir de manera activa a la societat». Durant la conferència, l’enginyera i periodista va parlar també dels termes reskilling (adquisició de noves capacitats o competències) i de les soft skills (les habilitats relacionades amb la personalitat com ara l’organització, el lideratge o la comunicació). Són conceptes a tenir presents per una major tecnodiversitat.

La xerrada també va tenir altres perles com: «les dones no ens hem apropiat de la tecnologia i a més, amb l’edat es tendeix a la tecnofòbia». Roura afegia: «Utilitzem la tecnologia, entrem-hi, què pot passar? Res, no pot passar res de dolent al final».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li