Pia Serinyana: ‘És molt important que s’aprovi un POUM i ha de ser totalment participatiu’

0
4362

És la nova alcaldessa de Cadaqués. El partit que lidera, Fem Cadaqués, va guanyar les eleccions però no va obtenir la majoria absoluta. Així i tot, governaran el municipi amb l’objectiu de convertir-lo en un poble participatiu. Serinyana assegura que la ciutadania ha de participar en les decisions i detalla que un dels projectes en què cal posar fil a l’agulla és el nou POUM, entre altres


 

Cadaqués ha tingut un clar canvi de govern. Com valora els primers dies com a alcaldessa?
Aquestes primeres setmanes les valoro positivament, a tot l’equip ens ha fet molta il·lusió entrar i tenim moltes ganes de treballar. Ha sigut una mica complicat, perquè cap de nosaltres havia treballat a l’Administració pública i ara aquests dies que venen són dies per aterrar i conèixer tota la gent que treballa aquí a l’Ajuntament, que és molt important. Ara estem començant a veure els temes més importants que cal abordar. De moment és un aterratge.

La seva va ser la llista més votada, encara que no va arribar a tenir la majoria. Tot i això, tampoc no han fet cap pacte. Per què no s’ha pogut arribar a cap acord amb la resta de formacions polítiques?
Es va intentar arribar a acords de govern amb tres grups: Junts per Cadaqués, ERC i AxC, però no ens vam posar d’acord. Tenim diferents maneres de treballar, a alguns partits les propostes no els semblaven correctes i alguns altres se senten més còmodes a l’oposició. La gent es pregunta per què no es va pactar amb Junts, que érem 4 i 4, i és bàsicament perquè no teníem la mateixa manera de funcionar, vam considerar que érem diferents, i ells volien un repartiment de govern i nosaltres no.

I quina ha de ser o serà la línia de treball de Fem Cadaqués?
Pensem que cal treballar amb molt de consens i amb molta participació ciutadana. Som un grup de quatre a l’Ajuntament però tenim un grup molt ampli darrere, amb qui hem fet moltes taules de treball abans de la candidatura, i amb molta participació. Això és el que vam marcar al nostre programa i ha de ser el nostre full de ruta. La nostra proposta als grups de l’oposició era: «Treballem junts, comencem i després ja veurem si ens repartim el govern». La nostra intenció era treballar així, tenim la minoria i volem arribar a consensos amb temes importants com el POUM, els pressupostos o altres temes que s’han de votar per majoria. A Cadaqués, tota la vida, hi ha hagut dos grups i tenien la majoria els que governaven. El que era l’oposició mai no ha pogut participar en prou feines. Nosaltres volem que l’oposició participi i poder arribar a molts consensos, serà la manera que tot funcioni millor. No venim de cap partit polític i vam començar amb taules de treball, per això la nostra intenció com a ciutadans era que es creés una llista única on tothom pogués treballar per al poble. Això es va proposar a Junts i a ERC i cap dels dos va voler participar en el nostre projecte. Nosaltres volíem treballar unitàriament.

Destaca que mai no han treballat a l’Administració pública, han tingut un bon traspàs des de l’antic consistori?
El traspàs ha estat impecable, ens han ajudat amb tot el que hem demanat i encara tenim contacte amb ells. Ha sigut molt correcte.

El cartipàs no s’ha presentat encara, però com avança la reestructuració del consistori?
Ara ja ens hem reunit tots els grups, dimecres vam tenir l’última reunió i ho hem fet així per tal d’estar tots d’acord abans de presentar-lo al ple. I ara, com que hi ha més grups polítics, hem habilitat un local perquè es puguin reunir totes les formacions i intentem que ells mateixos ens diguin a quines comissions informatives els agradaria participar per poder treballar tots els projectes junts. Això és el que volem que es reflecteixi en aquest primer ple i també en el cartipàs.

Quines àrees gestionarà com a alcaldessa?
Governació i Esports.

El nou Ajuntament vol un Cadaqués participatiu i que la gent decideixi el seu futur, quines qüestions s’han de posar sobre la taula?
Hi ha un projecte molt important, el POUM, i ha de servir perquè no ens passin els disbarats que ens estan passant en l’àmbit urbanístic. Creiem que és molt important que s’aprovi un POUM i ha de ser totalment participatiu. Però llavors hi ha petites coses que també s’han de resoldre o tirar endavant. Volem fer pressupostos participatius, hi haurà partides d’inversió en què es faran propostes per al poble i que la gent decideixi on vol invertir els seus diners. Es fa a molts pobles de l’Alt Empordà i és una gran idea. També volem crear la figura de barris a les associacions locals perquè siguin ells mateixos qui canalitzin les queixes o els problemes de cada zona i així sigui més fàcil la gestió. Volem fomentar aquesta figura del regidor de barri i les associacions de veïns.

A Cadaqués la mobilitat sovint és complicada, hi ha dies que s’ha de tancar el poble perquè no hi cap més gent… Com s’hauria de gestionar?
Un dels punts del nostre programa, que es va fer a través una taula de treball en què va participar gent de molts sectors, és fer un pla de mobilitat global, no només tapar parches, sinó un pla de mobilitat en el qual es tingui en compte des del transport públic, que no existeix ara a Cadaqués, fins a les zones d’aparcament. Ha de ser un pla molt ambiciós i que inclogui moltes coses.

Pel que fa a infraestructures i equipaments, què és el que falta al municipi?
De grans infraestructures no en podem parlar per pressupost. Una de les grans inversions que hem de fer i no serà visible és el clavegueram, està molt malmès. És una inversió que hem de fer ja, perquè tenim problemes de plagues de rates o cuques. El clavegueram intern fa molts anys que no s’arregla i serà una de les prioritats. A banda, tenim monuments històrics que s’han de rehabilitar i han de tenir un ús local, com ara una biblioteca adscrita a la xarxa de biblioteques de Catalunya i que pugui funcionar bé. També tenim un projecte, que va deixar l’antic consistori, per poder ampliar el Museu de Cadaqués amb la biblioteca o l’arxiu de memòria històrica. Tenim un fons molt important de la història del municipi que no està exposat enlloc i volem difondre’l. Però el més important és arreglar els serveis de Cadaqués.

Diu que un dels projectes més importants que cal tirar endavant és el POUM, i on més cal posar fil a l’agulla?
On més cal posar fil a l’agulla és a la participació ciutadana perquè això ara no existeix. I un altre dels temes són els serveis, ara hem començat una campanya per aquest estiu de neteja, a platges, al mobiliari urbà, carrers… una de les queixes era aquesta i ja hi hem posat mans a l’obra.

ÀNGEL REYNAL

Què és el que volen refer de l’antic consistori cadaquesenc?
És complicat de dir-ho però pensem que en l’antiga gestió no es va tenir prou cura amb la comunicació. Creiem que no es va comunicar prou bé als vilatans el que es volia fer des del consistori, i es van fer coses molt bones que no es van saber comunicar. És un dels temes clau de la gestió. A banda, també cal fer un organigrama de la plantilla que hi ha a l’Ajuntament, perquè la gent treballi a gust i es pugui promocionar i formar des dels seus llocs de treball.

Cadaqués és una de les joies de l’Empordà i de Catalunya, com creu que s’ha d’encarar el factor del turisme per no tenir turisme de masses?
És difícil perquè la gent és lliure d’anar on vol, i aquí ve molta gent perquè és molt bonic, té molta fama i hi ha la casa Dalí. Però tenim molt clar que Cadaqués té un caràcter que el diferencia d’altres municipis de costa i ho volem mantenir. Volem mantenir un turisme de nivell i que no malmeti l’entorn, no volem un turisme de masses. El parc natural hi ha perill que es malmeti, tenim un pla estratègic turístic per poder desenvolupar i que no hi hagi massificacions. També cal impulsar la part més cultural del poble i recuperar-la.

Un dels temes actuals i més polèmics del poble és Sa Guarda. Ara les obres estan parades, quines novetats hi ha?
És un tema en què no hem pogut actuar-hi, l’últim consistori va fer una revisió d’ofici i va fer que es paressin les obres. I a més, hi ha la moratòria per part de la Generalitat. De moment les obres estan parades, l’empresa constructora va posar balles al perímetre per seguretat i ara no hi ha ningú, allà.

Què en pensa del moviment SOS Costa Brava?
Ha d’existir perquè vetlli per la protecció del parc natural, no hi estic en contra.

Fa un parell d’estius l’Ajuntament va haver de fer un ban informatiu arran de les queixes per l’ús del salat en els documents del consistori i les xarxes socials d’aquest. Què en pensa? Se seguirà utilitzant?
I tant, és un patrimoni cultural nostre i que volem conservar. Abans a l’Empordà es parlava salat, per això hi ha Sa Tuna, Sa Conca… Nosaltres som un poble aïllat i la gràcia és que s’hi ha conservat aquest dialecte. A més a més, està en perill, ja hi ha molta gent que no parla cadaquesenc i s’anirà perdent, però no podem oblidar que és un patrimoni nostre, un símbol d’identitat, i el conservarem. Des de l’Ajuntament de Cadaqués ho farem tot en cadaquesenc, ho tenim molt clar.

Eliminar-lo seria un error i una caiguda en picat del patrimoni local…
A vegades fa la sensació que tots hem de parlar el català estàndard que es parla a Barcelona, i potser és on parlen pitjor el català. Algú amb una mica de sensibilitat cultural entendrà que la nostra manera de parlar no fa mal a ningú. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li