Per Nadal, pau a la terra

0
1019

Nadal, festa popular
Nadal és una de les festes més populars de Catalunya. Carrers i places s’il·luminen amb gran esplendor, els comerços ofereixen les millors delícies, la música ressona arreu, Les famílies s’asseuen entorn d’una taula ben parada. L’amor i la germanor són el centre familiar de la festa de Nadal.

El Tió de Nadal
Una de les tradicions familiars nadalenques més populars és la de fer cagar el tió. Una gran il·lusió de la mainada. El seu origen es troba em la història de la Verge Maria, que camí a Betlem va reposar sobre un gros tronc, i uns pastors la convidaren a fer un mos de pa i formatge. Aquests pastors quan un àngel els anuncià el naixement de Jesús, els indicà que colpegessin aquell tronc o tió on  va seure la Verge Maria i el tió els rajaria tota mena de presents per portar al Nen Jesús. Aquest és l’origen de fer cagar el tió.

El pessebre familiar
Són moltes les famílies que guarneixen en el millor lloc de la casa un pessebre fet de molsa, suro i llumets de colors. Amb figuretes de pastorets i pastoretes que van a adorar, portant xais i gallines. S’albiren a la llunyania les figures de tres Reis sobre guarnits camells que venen d’Orient i segueixen una estrella que els portarà al portal de Betlem. És de molt mal gust posar un caganer al pessebre. És una figura irreverent. Pròpia per col·locar damunt del televisor o adornar una tauleta, amb un ram de flors.

La rifa de Nadal
Un dels programes que inspiren més il·lusió i esperança a les famílies, el mes de desembre, són les rifes de Nadal. La gent espera amb il·lusió la rifa i escolta els números premiats per ràdio i mira per la tele la cara de satisfacció dels favorits. En general els milers d’euros són molt repartits. Famílies que amb el premi pagaran deutes, canviaran el cotxe, i si són quantitats petites compraran el torró i el cava per Nadal. La majoria de gent queda amb l’esperança que l’any que ve hi haurà més sort i es consolen dient: “La millor loteria és tenir salut.”

Obsequis nadalencs
Moltes famílies tenen el costum per Nadal de fer-se regals; pares a fills, fills a pares i a avis, i entre els esposos. Motiu de sorpreses i alegries. Obrers i empleats cobren setmanada o mensualitat doble per Nadal. En aquesta cristiana festa, moltes famílies es recorden de Caritas per ajudar famílies a l’atur, o a infants, i avis que els falta el caliu familiar per celebrar tan brillant festa.

Teatre d’ ‘els pastorets’
Una de les tradicions populars de les festes nadalenques a diferents pobles de Catalunya són les representacions d’Els pastorets. Posar sobre l’escenari d’un teatre escenes escollides del naixement de Jesús Infant. tenint per protagonistes els pastors de Betlem. A algunes parròquies representes dotze escenes nadalenques infantils. Uns “Pastorets-Catecisme” aptes per ser representats per nens i nenes en el presbiteri d’una església. Van ser estrenats a la Jonquera.

Pau en el món
“Nadal vol dir Pau. Nadal vol dir amor. Nadal vol dir no volem guerres. Nadal vol dir fora odis. Nadal vol dir volem un món alegre. Nadal vol dir pau en els cors, pau a les famílies, pau en el món. Nadal vol dir justícia i caritat per als oprimits,  per als malalts, per als pobres. Nadal vol dir estimar Déu i el pròxim a través de l’Infant en el pessebre. Som germans races i pobles, fora lluites i rancors, som germans, que la pau regni per Nadal arreu del món” (Cant, música de Lluís Millet, fundador de l’Orfeó Català)

Ofrenes a Jesús Infant
L’església ens invita per Nadal a acostar-nos al peu de l’altar a fer un petó a una petita imatge del Nen Jesús. com els pastors de Betlem. Que demanarem al Fill de Maria per Catalunya, per al proper 2017? Que cap família no li falti pa a taula. Que Catalunya trobi el camí de la prosperitat. Que la crisi econòmica i la corrupció s’apartin de casa nostra. Que no falti treball a les fàbriques, que els artesans es guanyin la vida, que el comerç sigui florent, que la joventut trobi feina en els seus estudis i professions. Que els jubi-lats i les viudes tinguin unes pensions dignes. Que per Nadal les famílies puguin gaudir d’una bona taula. Que no falti salut.

BON NADAL A TOTHOM.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li