Pedalant pel món amb discapacitat

0
2056

L’oceanògraf Leonel Manso ha iniciat un projecte ambiciós que el portarà a travessar 46 països i recórrer 40.000 km en bicicleta


 

“No ets que el que aconsegueixes, ets el que superes”. Amb aquesta frase inspiradora, l’oceanògraf figuerenc Leonel Manso, viatger i esportista empedreït, ha iniciat l’aventura de la seva vida: pedalar pel món amb discapacitat. El viatge, que tenia previst arrencar diumenge de Figueres, però que a causa d’alguns imprevistos d’última hora ho farà demà, dimecres, el portarà a visitar 46 països i recórrer 40.000 quilòmetres, durant tres anys, “amb l’ambició de revertir aquesta experiència a favor de les persones que gairebé no tenen veu en aquesta societat, o sigui, les persones amb discapacitat física”.

“Tothom té un somni, i el meu somni és conèixer món”, explica Manso, que el 2017 ja va fer un viatge similar al Brasil, de nord a sud, damunt de la seva bicicleta adaptada Carpe diem, “el meu psicòleg i la meva medicina”. Va ser tot un repte per aquest aventurer, que l’any 2000 va patir un accident vascular cerebral que li va provocar una disminució física del 65%. “Si jo fos normal en termes físics, aquest viatge el podria fer tranquil·lament, perquè tinc aptituds. Però el fet de tenir una discapacitat, o altres capacitats, com jo dic, em va obligar a adaptar-me a la nova situació i aconseguir els instruments per poder rodar pel món”, relata Manso, que continua: “es tracta d’un viatge a l’interior d’un mateix, on la implicació de sortir de la zona de confort i assumir els riscos que comporta prendre decisions personals, en un món canviant, és una aposta, com a mínim, incerta”.

Per aconseguir el reconeixement social de la diversitat funcional, que és l’objectiu final del projecte, Manso gravarà el viatge i realitzarà quatre documentals, o travelogues _un per cada continent_, que mesclaran aventura, superació personal i el testimoniatge d’habitants dels països visitats, amb discapacitat física, que ell mateix entrevistarà. Durant el viatge, en què farà una mitjana de 50 a 70 quilòmetres per jornada, “per viure i gaudir plenament l’experiència”, Manso filmarà, editarà i farà la postproducció del documental, que publicarà en el seu blog i en diversos canals de YouTube i Vimeo, i el presentarà en mostres i festivals de cinema de documentals d’aventura, viatges i superació personal.

Per finançar el projecte, Manso sufragarà les despeses del dia a dia, que ha estimat amb una quantitat que va dels 350 als 400 euros al mes, de mitjana -30.000 euros en total-, de la seva butxaca. Pel que fa al material necessari per viatjar i realitzar el documental, Manso ha contactat amb empreses especialitzades que li subministraran l’equipació, com ara Olympia2, de Figueres; Aresta Sport i la fundació MIFAS, de Girona; les empreses Bike Tech i Peli Products, i la distribuïdora Esportiva Aksa, de Barcelona; la corredoria Social Partners, d’Igualada, o la firma Voltaic Systems, de Nova York.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li