Palau de Santa Eulàlia pendent d’una reunió amb Educació per reobrir l’escola

0
1058

El municipi aposta per posar en marxa el centre aprofitant la necessitat d’espais davant la incertesa per la Covid-19


 

Nous temps i noves oportunitats que poden ajudar els micropobles a afavorir l’arrelament de la mainada i l’equilibri territorial. En aquesta línia treballa l’equip de govern de Palau de Santa Eulàlia, que ha demanat al departament d’Educació de reobrir l’escola rural, tancada fa 40 anys.

L’alcalde, Xavier Camps, confirma que Palau de Santa Eulàlia ha fet la petició juntament amb nou municipis més de Catalunya. Camps explica que «el departament hi està molt d’acord i, més ara, amb el tema Covid, que és necessari abaixar les ràtios d’alumnes per aula». El pla seria habilitar l’edifici del nou ajuntament per l’escola. Pel que fa a les oficines del consistori, aquestes es traslladarien a l’ajuntament vell, que precisament s’ha rehabilitat recentment. Camps detalla que «estem pendents d’una reunió els pròxims dies amb el conseller d’Educació Josep Bargalló i el director dels Serveis Territorals d’Educació a Girona Martí Fonalleras». En aquest sentit, Palau exposarà com pot complir les condicions que exigeix Educació per la reobertura de l’escola rural. Xavier Camps creu que la situació actual permetria la posada en marxa de l’escola aquest mateix curs «com a prova pilot» pel tema de necessitat d’espais, i el centre ja es podria considerar un fet de cara al curs 2021-2022.

LES CONDICIONS. Educació exigeix que la petició de reobertura de l’escola rural vagi acompanyada de tres requisits bàsics. Per una banda, és necessari que hi hagi prou alumnat; d’altra banda, cal diposar de l’equipament i, finalment, el funcionament de la nova escola no ha de restar alumnes a una altra escola rural propera. L’alcalde de Palau de Santa Eulàlia diu que els requisits és compleixen. Pel que fa a la mainada, potencialment hi hauria 14 alumnes «de totes les edats que garantirien la continuïtat del centre». També es preveu nodrir l’escola de mainada d’altres pobles propers om ara Siurana, Sant Mori o Vilaür. Camps afegeix: «No traurem tampoc nens d’escoles rurals perquè actualment la mainada està escolaritzada a municipis com Vilafant, Bàscara i Figueres, en molts casos on treballen els pares».

LLADÓ. Palau de Santa Eulàlia és l’únic municipi de la comarca que ha fet la petició de reobrir l’escola rural. Tot i això, aquests dies també es parlava d’una demanda a Lladó. El seu alcalde, Joaquim Tremoleda, ho ha desmentit: «Ja tenim escola de primària oberta des de fa temps, actualment hi ha 99 alumnes i fa quatre anys que s’hi va afegir una nova línia». 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li