Palau de Santa Eulàlia liderarà la prova pilot d’escoles rurals que impulsa Educació

0
832

És l’únic poble de la demarcació que compleix tots els requisits per poder recuperar el centre el curs que ve


Hi havia una desena de pobles gironins interessats en recuperar la seva escola rural a partir del curs vinent, però finalment només un ho ha aconseguit, i és de l’Alt Empordà. Estem parlant de Palau de Santa Eulàlia, que recuperarà el centre mig segle després del seu tancament. El poble té un centenar d’habitants, i una quinzena estan en edat escolar. Educació ja ha anunciat que les famílies es podran preinscriure aquesta primavera (a l’enllaç preinscripcio.gencat.cat). I l’alcalde, Xavier Camps, diu que ara el principal repte és veure quants alumnes s’hi matriculen.

Camps explica que des del primer moment han parlat amb els veïns i les famílies per saber què n’opinen. Detalla que van fer una enquesta i «la resposta va ser afirmativa», ja que «tota la gent va dir que sí». A més, en el qüestionari demanaven si tots els que tenien fills en edat escolar estarien disposats a matricular-los a Palau, i la resposta va ser aclaparadora. Davant d’aquest interès, van contactar amb la Generalitat per inscriure’s al pla pilot que preparaven.

Un pla pilot que té com a objectiu recuperar les escoles en pobles que fa temps les van haver de tancar per falta d’alumnes. I malgrat que enguany només ho farà Palau, Educació ja està treballant amb cinc pobles més de la demarcació per reobrir les escoles de cara al curs 2022-2023. El principal repte és trobar un espai que compleixi amb totes les característiques necessàries i que no suposi cap inversió per a Educació.

En el cas de Palau de Santa Eulàlia, aquest primer curs els alumnes faran classe al primer pis de l’ajuntament, en un espai que té dues sales i que habitualment acull diverses activitats (com ara ioga). De cara al curs 2022-2023, els dos espais es convertiran en dues aules diferents. L’Ajuntament podrà continuar utilitzant l’edifici com a local social, de manera que s’hi mantindran les activitats programades, i s’instal·laran unes tanques a la plaça de davant per habilitar-la com a pati.

ALGUNS VEÏNS S’HI OPOSEN. Amb tota la tramitació ja en marxa, un grup de persones ha demanat a l’Ajuntament i al Departament que aturin el projecte. Consideren que el nou centre «no és viable, no compleix amb els requisits que demana la Generalitat i afectaria les escoles de pobles veïns que han aturat la iniciativa dues vegades». Però Camps atribueix les crítiques a un nombre molt reduït de famílies, la majoria de les quals ni tan sols viuen al poble.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li