Orgull figuerenc?

0
1591

Figueres és la nostra ciutat. La ciutat on molts de nosaltres hem nascut i on treballem i vivim. Al segle XIII, el 1267, Jaume I va donar la carta pobla i va convertir Figueres en vila reial, donant el permís per tenir un mercat setmanal i una fira anyal de vuit dies de durada. Des d’aleshores Figueres ha sigut un punt de trobada comercial.

Des de fa temps, Figueres ha canviat; i això es veu i es pateix cada dia: un pla de mobilitat obsolet i mal plantejat, que desemboca en un caos circulatori, una mancança de places d’aparcament, uns plans d’obres municipals a carrers i places desorganitzats, mal executats i sense tenir en compte les necessitats de veïns i establiments comercials, etc.

Tot això, sumat a la crisi econòmica, a l’empobriment de la població, i, per què no, a la incompetència i la inoperància dels darrers governs municipals, que no han fet una planificació de la ciutat a llarg termini, i que només s’han dedicat a anar posant pedaços, ha desembocat en una ciutat mal endreçada, bruta i caòtica.

Quan preguntes a qualsevol quina impressió té de Figueres, hi ha una sèrie de temes que surten sempre: és bruta, té una circulació caòtica i hi manca aparcament.

No s’hi val si comencem a comparar la nostra ciutat amb èpoques passades; les èpoques passades són això, passades. Tampoc no s’hi val comparar Figueres amb Girona, Barcelona o altres ciutats que han tingut la sort de tenir equips municipals que han treballat per la ciutat i que tenen una població més gran que Figueres. Cal mirar al futur! Figueres encara té potencial. Tenim el Museu Dalí, que el darrer any va tenir més d’1,1 milions de visitants, un patrimoni arquitectònic, un comerç consolidat i una oferta gastronòmica i hotelera molt digna.

I aquĂ­ ve la meva pregunta: realment tenim orgull de ciutat, els ciutadans i les ciutadanes de Figueres?

El govern municipal ha estat escollit pels ciutadans, però, ens impliquem els ciutadans en la política local? Realment ens impliquem en les mancances de la ciutat? Som responsables, directament i indirectament, del desgavell a la ciutat?

Fem una anàlisi sincera: Figueres està bruta, hi estem d’acord. Des de l’Ajuntament encara no s’ha solucionat el contracte amb la nova empresa de neteja, però, realment, som cívics els ciutadans?

Recolliu sempre les deposicions dels vostres gossos quan els traieu a passejar? Llenceu sempre les escombraries dins els contenidors a partir de les 8 del vespre? Truqueu al servei gratuït de recollida de trastos vells? Potser una part del problema és el nostre incivisme. No és més net qui més neteja, sinó qui menys embrut. Figueres té una circulació caòtica. És veritat! A Figueres manca un pla de circulació global, amb uns circuits de trànsit ordenats; però els ciutadans hem exigit a l’Ajuntament aquest pla? Hem fet servir els canals que tenim a la nostra disposició per protestar?

A Figueres no es pot aparcar! En els últims anys han desaparegut moltes places d’aparcament; les últimes, la zona blava de la plaça de l’Escorxador. Però aquí cal fer un altre exercici i una altra pregunta: volem una ciutat de persones o de cotxes? Els aparcaments de pagament de Figueres estan, la majoria de dies, buits. Hi ha aparcaments dissuasius a les entrades de la ciutat. Potser ens hauríem de mentalitzar que no sempre es pot arribar fins a la porta de la nostra destinació. I aquí ve una altra pregunta: quan visitem altres ciutats, intentem buscar aparcament gratuït, fent voltes i voltes, o anem directament a un aparcament de pagament?

Sé que són moltes preguntes, però cal fer-les, analitzar-les i intentar, entre tots, trobar-hi solucions.

Hem de treballar entre tots per aconseguir una ciutat que ens faci recuperar l’orgull de ser figuerencs. Un meu amic, gironí de naixement i ciutadà figuerenc, em va dir un dia: «Quan Girona era una ciutat fosca, abans de l’època de Nadal, i sentia algú que criticava la ciutat, la defensava, lloant les poques coses bones que tenia!». A Figueres sempre hem fet el contrari: els pitjors publicistes, nosaltres, els ciutadans. Cal que canviem de mentalitat i entre tots canviem Figueres.

Parafrasejant John Fitzgerald Kennedy: «No preguntis el que pot fer Figueres per tu, pregunta’t què pots fer tu per Figueres».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li