Oportunitats per als imperfectes

0
1332

El Figueres Talent d’enguany ha servit per conèixer els detalls del projecte ‘Espigoladors’ de Mireia Barba i Ada Parellada


Quantes vegades hem triat la fruita i la verdura de la botiga o del mercat en funció de l’aspecte? Més d’un cop, segur. Tots i totes, una vegada o una altra haurem escollit aquella poma més vermella i lluenta que les altres i hem rebutjat aquella pera una mica tocada. Això no vol dir que haguem guanyat en sabor i qualitat. De situacions com aquesta i d’altres semblants se’n produeixen moltes al dia i paradoxalment hi ha massa gent que no pot accedir als aliments de qualitat. Per conscienciar d’aquesta situació ha nascut el projecte Espigoladors de Mireia Barba, del qual hem tingut detalls aquests dies gràcies al Figueres Talent. Barba juntament amb la propietària del restaurant Semproniana de Barcelona, la mediàtica Ada Parellada, van passar per l’auditori dels Caputxins per explicar com reduir el malbaratament alimentari. El d’elles dues va ser un dels diàlegs “De tu a Tu”.

A partir de les aportacions hem volgut conèixer de prop quina és la filosofia d’Espigoladors. D’entrada, la frase que defineix la iniciativa es prou clara: “Hi ha fruites i verdures que neixen imperfectes i delicioses. Si creus en segones oportunitats coneix-nos una mica més! Amb aquest missatge al seu web, Espigoladors animen a productors i empreses a adherir-se a la iniciativa de l’aprofitament. Busquen col·laboradors per aquest projecte que cada cop té més adeptes.

El PROCÉS. El primer pas és recuperar la fruita i la verdura que es descarta, ja sigui per un descens de vendes, per raons estètiques, per excedents de producció o perquè la fruita està madura i el consumidor ja no la compra. En cap cas es recull fruita o verdura que no sigui apta per al consum. La segona part del procés és la donació. El 95% dels aliments que es recullen van a parar a entitats socials, i així es facilita l’accés a aliments frescos, sans i nutritius a persones que habitualment no poden accedir-hi. Les entitats socials són pròximes a la zona de recollida. Un tercer graó és el de la transformació i comercialització dels aliments en melmelades, salses, cremes i patés. Finalment, i com a fet destacable de tota la cadena, hi ha el factor inclusió. En tot el procés, s’integra les entitats socials receptores i a persones en situació vulnerable. D’aquesta manera es fomenta la dignitat de les persones i es generen oportunitats laborals i socials des d’un vessant transformador.

‘No es pot llençar allò que encara Ă©s Ăştil’

Els aliments són la seva passió i l’eradicació del malbaratament és la seva lluita. Per un costat, Parellada viu entre els fogons del restaurant Semproniana. Per l’altre, Barba dirigeix Espigoladors. Juntes treballen mà a mà amb Es Im-perfect. En el diàleg que totes dues van mantenir divendres a l’auditori dels Caputxins van destacar diverses raons per les quals malbaratem el menjar. La primera és pel seu baix preu i pel desconeixement del procés humà i de treball que hi ha darrere de cada producte. Les persones acumulen menjar, més del que realment necessiten o utilitzaran. Més tard, arriba la raó estètica: quan l’aliment ja no segueix el patró idíl·lic, es rebutja.”És la llei de la indústria alimentària, la llei de la competència». Les expertes van explicar que la data de caducitat i el consum preferent són mecanismes de funcionament d’un engranatge d’empreses que no mira ni pel medi ambient. “Nosaltres hem de confiar en els nostres sentits, si el formatge pica, fóra. Si no, no”, va explicar amb riures Parellada. Juntes van intentar conscienciar els assistents que no es pot llençar allò que encara és útil, ja que, estadísticament, s’ha vist que un de cada tres aliments són desaprofitats al 100%.

La sessió també va servir per demanar modificacions de la llei de seguretat alimentària i que s’afavoreixi –en comptes de penalitzar– les empreses de gestió d’aliments (menjadors escolars, presons, menjadors socials, etc.).

L’Ada i la Mireia van mostrar complicitat i interacció absoluta en tot moment i durant la sessió van voler remoure consciències: “Que aixequi la mà qui malbarati d’aquesta sala”, i una onada de braços amunt va passar per l’auditori dels Caputxins.

  • Text d’Anabel Piñar

 

Unes 500 persones entre ponents i assistents

El Figueres Talent va tancar divendres la tercera edició i ho va fer amb èxit. Unes 500 persones entre ponents i assistents van participat a les jornades celebrades a l’auditori dels Caputxins. Sota la presentació de Laura Brugués es va donar pas als ponents en un format de diàlegs que portava el nom “De tu a tu”.


El paper de les noves tecnologies i les xarxes socials ha tornat a ser clau aquest any. Precisament, una de les novetats ha estat el repte en línia adreçat als joves: “Com ens poden ajudar les xarxes socials a fer front al bullying a les aules?” La reflexió o la resposta a la pregunta es pot fer fins al 7 d’abril. La Fundació Princesa de Girona s’ha incorporat al projecte com a entitat coorganitzadora, juntament amb l’Ajuntament de Figueres, impulsor de la iniciativa.

Les jornades les va obrir el cantant i actor El Langui, protagonista de la campanya contra l’assetjament escolar “Se buscan valientes”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li