Olga Carbonell: “A Sant Climent Sescebes tenim un potencial que no ens acabem de creure”

0
681

L’alcaldessa de la població explica quina és la situació actual del municipi i en destaca el teixit comercial que ofereix. D’altra banda, Carbonell desgrana els projectes i accions polítiques que ha pogut tirar endavant l’Ajuntament i també detalla quin és el gran projecte que queda al tinter: La Font Pudosa. Aquest és un dels espais més destacables del poble i únic a la zona, amb molt de futur endavant


Com explicaria Sant Climent Sescebes a algĂş que no ha visitat mai el poble?
Diria que Ă©s un poble amb unes caracterĂ­stiques molt pròpies, i això Ă©s el que el fa acollidor. En primer lloc per la seva situaciĂł, ens trobem al bell mig del Paratge de l’Albera i estĂ  envoltat d’un paisatge natural i de fauna encantador. Un altre punt molt fort del poble i que no tenen els pobles del voltant Ă©s la gran oferta de serveis. A Sant Climent Sescebes tenim supermercat, carnisseria, fleca, estanc, entitat bancĂ ria, escola, perruqueries… Amb això vull dir que tĂ© tots els serveis que qualsevol ciutadĂ  necessita, i això tambĂ© vol dir que tĂ© un teixit comercial molt important. Un altre avantatge sĂłn les connexions: el poble estĂ  situat a un punt que tens accĂ©s rĂ pid a l’N-II, a l’AP-7 i tens la platja a nomĂ©s 25 minuts.

És un municipi amb molt teixit associatiu. És així?
Molt, i això és molt bo pel poble. Aquí hi ha moltes entitats i la veritat és que són molt actives i treballen pel poble. L’AMPA, per exemple, és molt activa, igual que l’Associació de Joves, que també és una entitat molt potent. Ara s’està dinamitzant molt també l’Esplai de la Rectoria, han adequat un dels espais i fan presentacions de llibres, etc. No em puc oblidar dels voluntaris de Protecció Civil, i també els bombers voluntaris, molt importants per a nosaltres.

El poble sempre ha estat molt lligat amb el vi i la vinya.
És un poble envoltat de vinya i olivera, tenim algun celler tradicional i d’altres de mĂ©s nous, i la veritat Ă©s que tots sĂłn excepcionals. Això dona vida al poble i activa l’enoturisme. A mĂ©s, tenim moltes rutes de senderisme, BTT, GR… És una zona molt bona per donar accĂ©s a tota l’oferta cultural. I penso que tenim un potencial que no ens acabem de creure i el que hem de fer Ă©s posar Sant Climent Sescebes al mapa.

Què en destaca dels projectes que ha pogut tirar endavant el seu govern?
Hem donat importĂ ncia a diferents factors. El primer objectiu era el manteniment dels equipaments municipals, i el que hem fet ha sigut invertir en l’estalvi energètic, hem canviat les obertures dels diferents equipaments, hem restaurat les façanes… I ho hem fet per si aixĂ­ encomanĂ vem a la poblaciĂł el fet d’arreglar les façanes de cases particulars i ha funcionat. Un altre dels factors ha estat la cura de l’espai pĂşblic amb tot el que tĂ© a veure amb la neteja i els enjardinaments. Aquestes sĂłn accions que fan el poble amè, bonic i acollidor. TambĂ© hem arreglat i reformat el cementiri perquè Ă©s un espai sensible i ens agrada que la gent pensi que hi ha cura i atenciĂł en aquest equipament. I ara tenim un projecte entre mans a una casa del poble que estava buida i no se’n treia cap profit i hem optat per fer-hi dos habitatges espaiosos. Vam demanar la subvenciĂł d’habitatges i ja hem fet la primera fase de rehabilitaciĂł. La intenciĂł Ă©s que d’aquesta casa en surtin dos pisos i posar-los com a lloguer social per a joves.

Què queda al tinter del govern pels pròxims anys?
D’aquĂ­ a pocs dies aprovarem la reforma i rehabilitaciĂł de tots els carrers del nucli, i amb el PUOSC de l’any passat vam fer l’arranjament dels carrers. Un altre projecte que tenim entre mans Ă©s rehabilitar una part de la cooperativa. L’Ajuntament va comprar la cooperativa i era un edifici en molt mal estat. S’hi han anat fent accions de millora tant a l’exterior com a l’interior i ara tenim la carcassa feta i el dintre buit i estem a la primera fase de reforma interior per fer-hi una sala polivalent. És un espai molt gran per fer-hi tota mena d’actes, des de tastets a presentacions de llibres… I bĂ©, com a projecte gros tenim la Font Pudosa. És un petit tresor que tenim al poble i l’hem de cuidar i treure’n profit.

Expliqui’ns què és exactament el broll d’aigua de la Font Pudosa?
La Font Pudosa és un broll d’aigua mineromedicinal que surt a una temperatura constant d’uns 27-28 ºC. Al seu moment es van fer tots els tràmits amb el Departament de Mines de la Generalitat, i com que es complien tots els requisits, Sant Climent Sescebes té la llicència de vila termal. Això vol dir que tenim la concessió d’aquestes aigües i tenim les aigües, però falta una inversió. Això pot derivar cap a un projecte important, però no hem trobat la persona interessada, i en cas que surti, ara estem amb reunions, hem de pensar també què hi volem. I s’ha d’anar definint què volem ser o quines aspiracions tenim, i en funció d’unes limitacions òbvies, que és on està aquest broll natural, ja que està a una zona on no es pot construir. I la problemàtica és transportar aquesta aigua a un lloc on es pugui construir, perquè no surt a una temperatura molt elevada. Però no deixarem de treballar per poder concretar-ho amb algun projecte interessant.

Quin ha de ser el futur?
El dia a dia està fet i el que ens falta és la cirereta del pastís. Penso que aquesta cirereta podria ser un projecte concret per l’aigua termal de la Font Pudosa.


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Sant Climent Sescebes, aquĂ­.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li