Obliguen la propietat a escapçar i consolidar la bòbila per risc de caiguda

0
863

L’Ajuntament va fer un requeriment avalat pels tècnics municipals perquè se solucionés el problema de seguretat


 

L’edifici de la Bòbila no presenta ara, aparentment, cap perill per la seguretat. La xemeneia de l’antiga fàbrica de rajols, al terme municipal de Vilafant, ha quedat restaurada i consolidada. L’Ajuntament va fer un requeriment a la propietat perquè hi actués, per qüestions de seguretat.

L’alcaldessa, Consol Cantenys, explica que la part de dalt de la xemeneia «estava bastant irregular i des de baix donava la impressió de cert perill». Es va demanar al propietari arreglar els desperfectes i, després d’això, es va decidir tirar a terra la part superior perquè «no tenia solució».

Ara la bòbila és un pèl més baixa, s’ha reduït la seva altura inicial de 46 metres i ha quedat escapçada de manera regular. A més d’això, s’ha aprofitat per consolidar la xemeneia i evitar que amb el temps es deteriori.
Tot i ser una propietat privada, l’ajuntament està obligat a vigilar-ne l’estat.Fa uns mesos, l’informe dels tècnics muncipals deia que per seguretat calia enderrocar la part superior i cimentar la resta de l’estructura per consolidar-la.

BÉ D’INTERÈS LOCAL. L’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Local, es troba en sòl rústic i el seu ús i actuacions s’han de cenyir al pla general. Pel que fa a obres, «s’hi poden fer totes aquelles de manteniment i conservació».Pel que fa a l’ús, està regulat en el pla general que sigui relacionat amb l’activitat agrícola. Per exemple, construir-hi una fàbrica o establir-hi indústria no estaria permès pel POUM.

CANAE. Actualment la propietat té llogades les instal·lacions a l’associació protectora d’animals Canae. L’Ajuntament va tramitar la llicència per aquest ús perquè l’activitat i les gàbies instal·lades «no representen cap manipulació de l’edifici». També es dona la circumstància que l’Ajuntament té contractat Canae perquè li faci la recollida d’animals abandonats al municipi.

DE L’ARTESANIA A LA INDÚSTRIA. L’anomenada Bòbila d’en Soler és un edifici del 1880 inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El fet que l’Ajuntament el declarés Bé d’Interès Municipal en el seu moment el va convertir automàticament en un immoble catalogat oficialment. La Bòbila està situada al veïnat de Palol Sabaldòria, al terme municipal de Vilafant. Es tracta d’un edifici industrial aïllat, format per diferents cossos adossats que li confereixen un planta irregular. Una de les característiques és el basament de planta quadrada de força alçada que damunt assenta la llarga xemeneia de planta circular. La tardor del 2012, la part superior va caure per l’acció de la tramuntana i va donar lloc a una part superior irregular.

L’any 1620 a Vilafant hi funcionaven 15 forns de rajolers de caràcter familiar. Amb el pas dels anys es va reduir la manera de treballar i el 1880 es va obrir la gran bòbila de Rafael Soler a Palol Sabaldòria. Va ser l’inici de la desaparició total dels forns familiars i la mecanització del procés. El 1915 es va ampliar la fàbrica i entre el 1965 i el 1975 el descens de la producció obligà a tancar la fàbrica.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li