Novel·la pòstuma de Firmo Ferrer

0
2030

El cronista de Cadaqués va escriure L’Anna dels Rabassers l’any 1996, una història ambientada als anys quaranta, entre el cap de Creus i la França ocupada pels nazis. L’editorial Gent i Terra l’ha treta a la llum


 

El memorialista i activista cultural Firmo Ferrer i Casadevall (Cadaqués, 1921 – 2018) va escriure L’Anna dels Rabassers l’any 1996. Només va fer córrer la novel·la entre les seves amistats, com altres treballs que va deixar sense publicar. Després de la seva mort el 13 de juny passat amb gairebé 97 anys, L’Anna dels Rabassers surt a la llum amb Edicions Gent i Terra. Es va presentar dissabte passat, a la Societat l’Amistat. En l’acte, a càrrec del periodista i editor Vicenç Relats, van participar-hi la presidenta de l’Amistat, Patricia Linares; la regidora de Cultura, Marga Figueras; la periodista Cristina Masanés; el president del Centre d’Estudis Cadaquesencs, Josep M. Villena, i el director de la revista Sol Ixent, Xavier Hernández. El fill de l’autor, Firmo Ferrer, va dir unes paraules a l’hora de tancar l’acte d’homenatge.

TESTIMONI D’UN SEGLE. Savi autodidacte, testimoni d’un temps i vetllador de la memòria col·lectiva, Firmo Ferrer va començar a escriure als anys vuitanta, rere el taulell de la botiga de queviures que regentava amb la seva esposa. Va ser autor de nombrosos articles i llibres, especialment sobre la història de Cadaqués. També sobre la guerra civil, l’exili, el franquisme. De fet, Ferrer va emprendre el camí de l’exili a França amb només disset anys. Allà, va estar tancat durant tres anys al camp d’internament de Ribesaltes i al camp de treballs forçats de Brest. I, quan va tornar, va estar entre reixes de les presons franquistes dos anys. I un parell d’anys més va haver de complir el servei militar.

L’obra L’Anna dels Rabassers, precisament, està ambientada en aquesta època. La trama es desenvolupa en els centenaris masos del cap de Creus i en la resistència al feixisme en la França ocupada pels nazis l’any 1942.

LA TRAMA. Una jove es veu cridada a seguir el rastre d’un seu germà, que ha fugit, sense donar explicacions, el mateix dia que apareix assassinat un altre germà seu, prop d’un mas aïllat del cap de Creus. En un trajecte agosarat per la França ocupada pels nazis, l’Anna inicia la seva recerca per les terres de la Catalunya del Nord i continua per les d’Occitània. Retroba el germà Jordi treballant activament en la resistència. Misteris, amors, secrets i fugides teixeixen la història i el mas té cert protagonisme: és el lloc de la fugida, però també del retorn.

Tot i ser una novel·la de ficció, parla de l’exili i del paper de les persones que ajudaven a travessar la frontera. El llibre compta amb algunes il·lustracions de la pintora Maria Girona Benet (Barcelona, 1923 -2015), amiga i veïna de Firmo.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li