Nova taula de seguiment per lluitar contra el canvi climàtic

0
1058

S’ha creat una xarxa de deu punts d’observació per mitjà dels quals es crearà una nova base de dades comarcal


Una vintena de persones procedents de diferents ajuntaments, parcs naturals, entitats naturalistes, el sector agrícola, el Departament d’Agricultura i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà van crear el passat 30 d’octubre la taula de seguiment del Pla d’adaptació al canvi climàtic (PACC). L’òrgan –gestionat per l’Agència Comarcal de l’Energia i Clima del Consell Comarcal de l’Alt Empordà– farà un seguiment de l’execució del pla, mitjançant la priorització i la redefinició d’accions. L’objectiu final: potenciar el vincle informatiu i de gestió entre els agents del territori.

Rere la coordinació de l’empresa Audifilm Consulting, que és qui va redactar el PACC, es crearà una base de dades amb informacions climàtiques i d’altres vinculades al canvi climàtic i el seu efecte. Aquesta base tindrà quatre utilitats: confirmar pronòstics ja definits i fer visibles els impactes del canvi climàtic, utilitzar aquests valors per sensibilitzar la ciutadania i els agents territorials, intercanviar informació entre tècnics, i elaborar resums i informes.

Per aconseguir-ho, s’habilitarà un portal web que servirà per compartir dades, informació i documentació, i alhora difondre les accions que es vagin desenvolupant. I per poder recollir les dades correctament s’ha creat una xarxa de deu punts d’observació.

EL CANVI CLIMÀTIC A LA COMARCA. Les conseqüències més immediates del canvi climàtic són l’increment de les temperatures, els períodes de sequera més llargs, les precipitacions extremes o l’augment del nivell del mar. Però també hi ha efectes més immediats en l’àmbit comarcal, com ara la pèrdua de biodiversitat, l’expansió de plagues (el mosquit tigre, la vespa asiàtica, el caragol poma…) que afecten l’agricultura i la salut, l’augment del perill de transmissió de malalties, l’augment de l’escassetat d’aigua i el conseqüent perill d’abastament d’aigua potable, o l’augment del nivell del mar, que provoca salinització d’aigües subterrànies i les fa impracticables pel reg, entre altres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li