Nova alerta per les mines de talc

0
1255

Una empresa estudia la viabilitat de les mines de la Vajol, Maçanet i Darnius, i les entitats del territori s’oposen a la reobertura


La possible reobertura de les mines de talc de Santa Maria, Ginebró i Castell, ubicades als termes municipals de Maçanet de Cabrenys, Darnius i la Vajol, ha posat en alerta diverses entitats del territori. L’empresa Minerals Girona SA, que pertany al grup Mineralia, ha posat en marxa un estudi mediambiental i econòmic per decidir si és viable reactiva les extraccions del Pirineu català, però el tràmit –que té tots els permisos de la subdirecció general de Mines de la Generalitat– ja ha topat amb el rebuig frontal de l’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE), el Centre Excursionista Empordanès i la Iaeden-Salvem l’Empordà.

Des de l’empresa asseguren que el projecte «no és definitiu», i que en qualsevol cas «mai s’ha pensat en una explotació ni extracció a cel obert, sinó que sempre s’ha parlat de mineria d’interior, subterrània, que són sostenibles i no tenen impacte en el territori». A més, asseguren que «tampoc es preveu fer cap instal·lació industrial a l’entorn de les mines, ja que les nostres instal·lacions estan ubicades a Figueres». I reiteren que «som una empresa compromesa amb el territori i amb el nostre entorn», i que «tots els nostres processos industrials tenen petja verda».

Les tres entitats, però, s’hi continuen oposant. A través d’un comunicat conjunt, al qual també s’han adherit diversos propietaris, recorden que «les Salines és un espai de gran interès natural i paisatgístic», amb uns ecosistemes d’allò més rics i variats. Consideren que «avui en dia les explotacions mineres cerquen el màxim rendiment econòmic», i que «tot i l’allau de normativa ambiental i territorial, és prou conegut que les avaluacions ambientals que es tramiten en aquests expedients matisen els projectes per “maquillar-los de verd”, però en cap cas garanteixen la sostenibilitat d’un territori». Les entitats també creuen que «aquesta activitat minera impactaria en el model de desenvolupament social, econòmic i empresarial que s’ha estat impulsant en els últims anys des dels municipis d’aquesta zona». I per això demanen als tres ajuntaments afectats i al Consell Comarcal de l’Alt Empordà que també rebutgin el projecte.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li