«No hi ha cap document de cultura que a la vegada no sigui de barbàrie»

0
1728

El destí va fer que l’últim passatge de vida de Benjamin fos Portbou, on va arribar després de set anys fugint del nazisme i, per tant, després de set anys d’exili pel Vell Continent amb 28 adreces diferents


Són moltes les frases cèlebres que ha deixat per al pensament i per a la història el filòsof alemany Walter Benjamin. Tot i la seva mort prematura als 48 anys, la seva petjada intel·lectual és immensa i amb molt de recorregut per estudiar i per entendre la història de l’Europa de les fronteres i la situació geopolítica i social de l’època. Moltes situacions actuals tenen explicació en aquelles etapes anteriors.

El destí va fer que l’últim passatge de vida de Benjamin fos Portbou, on va arribar després de set anys fugint del nazisme i, per tant, després de set anys d’exili pel Vell Continent amb 28 adreces diferents. Si el pensador berlinès hagués arribat un dia abans a Portbou, no se li hauria negat l’entrada a territori espanyol, però aquell mateix dia hi havia un canvi d’ordres. Sota custòdia policial va passar la nit a l’Hotel França (un hostal tancat actualment), en concret a l’habitació número 3, i la previsió era deportar-lo a les autoritats alemanyes. Aquella nit, Benjamin hauria fet algunes trucades i després va prendre una forta dosi de morfina (la duia amb ell des de Marsella). L’endemà al matí van trobar el seu cos, mort damunt del llit. Entre les seves pertinences, va deixar una maleta amb una petita quantitat de dòlars i francs, que es van canviar per pagar les despeses de l’enterrament. A la documentació del jutge, hi consta que les seves possessions eren una maleta de pell, un rellotge d’or, una pipa, un passaport lliurat a Marsella per l’American Foreign Service, sis fotografies carnet, una radiografia, ulleres, revistes, diverses cartes, uns quants papers de contingut desconegut i també alguns diners. En el certificat mèdic de defunció s’hi llegeix: hemorràgia cerebral. Probablement per una confusió i sense conèixer la seva identitat, el van enterrar el 28 de setembre a la part catòlica del cementiri de Portbou, en un nínxol de lloguer (el 563). L’estiu de 1945, les seves despulles foren traslladades a la fossa comuna.

Walter Benjamin va néixer en el si d’una família jueva acomodada i de pare antiquari. Va ser filòsof, crític literari, traductor i assagista. Pel que fa al seu pensament, recull elements de l’idealisme alemany i el romanticisme, del materialisme històric i del misticisme jueu (càbala), que li van permetre fer contribucions influents en la teoria estètica i el marxisme occidental. El seu pensament s’associa amb el de l’anomenada Escola de Frankfurt.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li