No estem soles

0
652

La comarca reivindica la jornada del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violùncia envers les Dones amb activitats i propostes que abracen tots els àmbits


Figueres, Llançà, Roses, Portbou, l’Escala, Sant Pere Pescador, Viladamat… I tants altres municipis de l’Alt EmpordĂ  es van aixecar una vegada mĂ©s per dir prou. Prou de violĂšncia masclista. Front comĂș de la comarca mĂ©s enllĂ  del 25-N amb una setmana plena de xerrades, conferĂšncies, lectures de manifestos, tallers, concerts, espectacles i un munt d’accions reivindicatives a favor dels drets de les dones. Una jornada pensada per «emfatitzar totes les accions, individuals i comunitĂ ries, que sĂłn fonamentals per erradicar les violĂšncies masclistes. Les accions que constitueixen una font de suport i resiliĂšncia per a les supervivents, les que demostren compromĂ­s, implicaciĂł, coratge i Ăštica, i les que acompanyen des de l’autodeterminaciĂł i que fan sentir les supervivents que ‘no estan soles’, abans, durant i desprĂ©s de qualsevol agressiĂł masclista».

Una lluita que continua mĂ©s enllĂ  del Dia Internacional de l’EliminaciĂł de la ViolĂšncia contra la Dona, tal com destacaven els manifestos llegits en bona part de la comarca «volem que totes les accions i tots els actes al voltant d’aquesta data s’estenguin a cada dia de l’any. La lluita per una vida lliure de violĂšncies ha de ser diĂ ria».

SUPORT. A banda de les institucions creades especĂ­ficament per donar resposta la violĂšncia masclista, i suport a les vĂ­ctimes com el Servei d’informaciĂł i atenciĂł a les dones (SIAD), cada vegada hi ha mĂ©s moviments i entitats que preparen activitats per reivindicar els drets en favor de les dones. A Figueres es va presentar el projecte «Brodant les violĂšncies», que aglutina un grup de voluntĂ ries que utilitzen aquesta tĂšcnica per estampar frases o dibuixos per conscienciar.

SENSIBILITZACIÓ. Una altra vessant de les iniciatives Ă©s fer reflexionar i conscienciar la societat. El divendres a la tarda a l’Escala van oferir una xerrada de sensibilitzaciĂł sobre violĂšncies masclistes, a cĂ rrec de La Nut, anomenada «Desmuntant mites, visibilitzant les violĂšncies masclistes». La intenciĂł d’aquesta proposta era «anar conscienciant la societat, i especialment als joves, d’aquesta realitat que ens afecta a tots i que aquest problema s’ha de visibilitzar i erradicar», segons paraules de la segona tinent d’alcalde i coordinadora de l’àrea de Desenvolupament EconĂČmic i Cultural del municipi, Marta Rodeja.

Una proposta semblant a la que s’havia produĂŻt el dia anterior a Portbou, on dues noies que havien patit violĂšncia masclista van fer una xerrada explicant el seu cas. TambĂ© hi va haver una xerrada a cĂ rrec de Carla Ferrusola anomenada «La violĂšncia ObstĂštrica. Empoderament Femení», al teatre Municipal de Roses. Aquesta va ser una de les poques activitats que no es varen haver d’ajornar a causa de la meteorologia a la vila, on van quedar suspeses les activitats del programa de joventut que s’han ajornat fins al prĂČxim 10 de desembre.

VISIBILITZACIÓ. A banda dels ajuntaments, tambĂ© hi va haver lectura del manifest al Consell Comarcal, on la seva presidenta SĂČnia MartĂ­nez ha definit la igualtat de gĂšnere com «una prioritat, una qĂŒestiĂł de justĂ­cia social. Les dones estem excloses de manera sistemĂ tica en l’espai pĂșblic, perĂČ tambĂ© en el privat, per aixĂČ Ă©s necessari treballar tots plegats, fent xarxa, per construir una societat mĂ©s justa». A mĂ©s a mĂ©s, l’ens ha difĂłs a travĂ©s de les seves xarxes socials vĂ­deos on es mostren situacions de flagrant violĂšncia masclista que s’haurien de denunciar en cas de detecciĂł.

NOU ÀMBIT DE VIOLÈNCIA. La digitalitzaciĂł Ă©s avui en dia part de la nostra vida, i lamentablement no s’ha escapat de la violĂšncia masclista. PerĂČ tambĂ© es pot utilitzar per a tot el contrari, i que esdevingui un instrument de suport mutu i de sororitat. Ben treballades, les xarxes socials poden esdevenir un canal de denĂșncia i de visibilitzaciĂł de moltes formes de violĂšncia masclista. Per aixĂČ, segons asseguren al manifest «cal potenciar les xarxes socials amb perspectiva feminista, perquĂš esdevinguin tambĂ© instruments de conscienciaciĂł i supervivĂšncia dins el sistema patriarcal».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li