Nemesi Solà, una vida pel país

0
1080

L ’any 1987 Nemesi Solà, d’ofici pastisser, decideix establir-se a Sant Pere Pescador i obrir un forn. Feia anys que la família havia descobert l’Empordà ja que passava les vacances a Vilarobau. Un dels seus fills va continuar amb el negoci, tot i que adaptant-lo als nous temps. Solà és, des de fa temps, un venerable jubilat del poble però al seu darrera s’hi amaga –o s’hi descobreix– una de les personalitats amb més anys d’activisme cívic al servei de Catalunya.
La seva trajectòria està avalada per la concessió, entre altres, del premi Jaume I d’Actuació Cívica Catalana, concedit per la Fundació Lluís Carulla, l’any 1988, i el Premi a la Normalització Lingüística concedit l’any 2000 per l’Ateneu d’Acció Cultural de Girona. La setmana passada es va conèixer la notícia que ha estat guardonat amb el premi Joan Amades de cultura popular i tradicional d’enguany. L’Associació Cultural Joan Amades, l’entitat que lliura el premi, n’ha destacat el compromís amb les tradicions i costums del país i la lluita per defensar-los en temps difícils. El lliurament es farà en una data encara per determinar del proper mes de gener.
Nemesi Solà, de 86 anys, va començar la seva trajectòria cívica com a escolta i l’ha continuat al llarg de tota la vida com a ferm activista, defensor dels drets culturals i nacionals catalans. El 1967 va participar en el segrest de la marededéu de Núria per impedir que fos coronada pel franquisme, una de les actuacions que en defineixen la trajectòria. Tot i que mai van ser identificats –la imatge es va retornar sota secret de confessió– la dictadura els va acusar de “ladrones sacrílegos”, però Solà reitera que eren joves cristians compromesos, que no volien la presència del general Franco en l’entronització de la imatge d’una verge tan emblemàtica per al país.
Com a membre de l’Associació de Tradicions i Costums, va ser un dels impulsors de la Flama del Canigó. També fou un dels fundadors del Memorial 1714 per a la recuperació i dignificació d’aquest espai. Durant la seva vida, Nemesi Solà ha participat en un gran nombre d’accions i iniciatives amb l’objectiu de restaurar i recuperar tradicions i costums del nostre país. Està vinculat amb Òmnium Cultural d’ençà que es va fundar, quan era un grup de cultura popular anomenat Tradicions i Costums. L’Associació Cultural Joan Amades ha valorat aquesta trajectòria constant, apassionada i incansable, i el fet que des de l’anonimat hagi contribuït a difondre i recuperar aspectes de la cultura popular catalana.
L’entitat atorga anualment aquest premi amb l’objectiu de prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries de persones o organitzacions que s’han destacat en l’estudi, la promoció i la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana. Aquests últims anys han estat premiats Ramona Violant, el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, els Comediants i Joan López Ensenyat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li