Navata, pioner en la comunitat energètica

0
1147

De la mà de l’empresa elèctrica Agrienergia, el projecte +Nawatta es preveu que s’iniciï a partir del juny d’aquest any


A partir de l’1 de juny, una data encara estimada, Navata posarà en marxa la comunitat energètica basada en energies renovables i amb la participació ciutadana +Nawatta, un projecte que té una finalitat molt concisa: aprofitar l’energia solar que es generarà des de la teulada de la piscina municipal i destinar-la, també, a la resta d’equipaments de l’Ajuntament –el mateix edifici consistorial, el Centre Cívic, la Llar d’Infants i el dispensari–, reservant una part de la generació fotovoltaica per a la participació ciutadana –en concret, 36 residents al municipi–.

El projecte compta amb el suport tècnic i especialitzat de la companyia Agrienergia, empresa elèctrica local –de Banyoles– i renovable que oferirà els seus serveis en l’ajuda per a la dinamització, la constitució i la gestió de +Nawatta, per tal de garantir i optimitzar els beneficis mediambientals socials i d’estalvi energètic i econòmic per a tothom que hi participi.

Segons detalla el director comercial d’Agrienergia, Pau Teixidor, «la idea d’aquesta comunitat energètica no és només que els diferents equipaments municipals se’n puguin beneficiar, sinó també fomentar la participació ciutadana: amb aquest projecte l’Ajuntament fa una aposta per tal que els ciutadans també se’n puguin beneficiar». En aquest cas, la participació ciutadana prioritzarà el suport a famílies vulnerables, així com l’estalvi energètic en un sentit conjunt.

Teixidor també recalca la voluntat «pionera» de la iniciativa, tenint en compte que esdevindrà la primera comunitat energètica de la demarcació gironina amb assignació variable de l’energia solar generada al llarg de l’any, «assegurant d’aquesta manera el major aprofitament de la generació a dins de la comunitat, segons els usos energètics i les necessitats estacionals de cadascú», tal com informen fonts municipals. Aquest nou mètode de repartiment de l’energia energètica és possible gràcies a l’aportació legal que es va fer al passat novembre, la qual permetia modificar els coeficients de repartiment permesos, permetent el seu dinamisme.

MONITORATGE. D’altra banda, com explica Teixidor, des d’Agrienergia han creat també «un sistema de monitoratge per a tota la comunitat energètica». «Tenim tota la informació necessària i, per això, hem creat una oficina virtual en la qual cada participant podrà veure què està estalviant la comunitat, en general, i què està estalviant particularment. Hi ha un marcat element de cohesió i participació».

En aquests moments, l’obra està pendent d’execució, però la convocatòria per apuntar-se al projecte ja està oberta fins al 15 de març a través del web d’Agrienergia o, presencialment, a l’Ajuntament de Navata.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li