Navata decideix si paga més de 1.000 € al mes per tenir caixer automàtic al poble

0
1614

El desmantellament de la seu del Banc Santander ha suposat la desaparició del caixer i la pèrdua d’un servei a la zona


Els navatencs han pogut votar aquests dies en la consulta popular per decidir les alternatives a l’absència de caixer automàtic al poble. El servei, que donava el Banc Santander, ha desaparegut poc després que tanqués la seu que hi havia al municipi des de feia dècades.

Des de l’1 de juny i fins aquest dimarts 15 el veïnat ha participat per dues vies en la consulta organitzada pel consistori. A través d’una butlleta dipositada físicament a l’Ajuntament o per mitjans virtuals des del web municipal. La pregunta ha estat: Consideres el caixer automàtic un element essencial i vols que l’Ajuntament de Navata n’assumeixi el cost? Si la resposta ha estat afirmativa es dona l’opció a triar un caixer automàtic de CaixaBank o un de Cardtronic. Altres alternatives al caixer, que també s’han pogut votar, han estat utilitzar el servei de Correus Cash; contractar el servei d’un taxi fins a Figueres o fer formació financera de temes en línia, especialment per a la gent gran. Navata disposa d’oficina de correus, per tant, el servei Cash és possible, però només per als client del Banc Santander. L’alternativa del taxi seria contractar el servei un cop a la setmana o cada quinze dies per a les persones que no tinguin mitjans de mobilitat per anar a fer operacions bancàries a Figueres. Això tindria una despesa de 2.000 euros a l’any.

EL COST DEL CAIXER. La consulta en principi serà vinculant, però l’objectiu ha estat, segons l’Ajuntament, «donar a conèixer al poble i a la societat el cost que representa el servei». Contractar el caixer de CaixaBank suposa 1.098 euros al mes pel consistori, i s’hi han de sumar les despeses d’instal·lació. El contracte amb l’entitat financera seria per 10 anys i es comptaria amb una subvenció de la Diputació de Girona del 50%, de manera que el cost per l’Ajuntament acabaria sent de 550 euros al mes. L’inconvenient seria per aquelles persones que no siguin clients de CaixaBank, que haurien de pagar comissions per determinades operacions. Optar pel caixer privat de Cardtronic seria més econòmic —665 euros al mes— però depenent dels moviments. Els clients d’entitats amb conveni no tindrien comissió per l’extracció de diners i la resta de ciutadans haurien de pagar 2,95 euros per cada reintegrament.

Un cop s’hagin recollit totes les butlletes i buidat els resultats, Navata prendrà una decisió. Serà una alternativa que podria evitar a molts veïns haver d’anar fins a Figueres per retirar diners d’un caixer o fer operacions.

ANYS 70. El servei per retirar diners va desaparèixer a principis d’aquest any després del desmantellament de la seu que el Banc Santander tenia al municipi. Alguns veïns expliquen que l’entitat «anava a menys» i amb la pandèmia «ha caigut». L’oficina tenia el seu origen als anys 70, quan era del Banc Popular; posteriorment i amb les fusions, va ser absorbida pel Santander. A banda de Navata, veïns de Lladó i Cabanelles també feien ús del servei.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li