Natàlia Toneu, Fundació Salut Empordà: ‘El nostre objectiu és poder mantenir o retornar la capacitat funcional als pacients’

0
2082

La doctora Toneu, cap del Servei de Rehabilitació de la Fundació Salut Empordà (FSE), explica les millores incorporades en les darreres setmanes a l’hospital de Figueres en aquest àmbit, després de la inauguració del nou espai de l’àrea


 

Des de mitjan febrer, l’hospital de Figueres disposa d’un nou espai per a la rehabilitació. Unes instal·lacions àmplies, funcionals i amb tecnologia d’avantguarda, que responen a les necessitats actuals i futures de les prestacions del centre en aquest àmbit i que permetran reduir la llista d’espera del servei. Per conèixer-ho millor, parlem amb la doctora Natàlia Toneu, cap del Servei de Rehabilitació de la FSE.

Quan una persona arriba a rehabilitació, què necessita, què hi troba?
Al Servei de Rehabilitació de l’hospital de Figueres hi venen usuaris procedents de qualsevol altre servei de la FSE (neurologia, ginecologia, reumatologia, pneumologia, traumatologia, urologia, pediatria…), des de l’atenció primària o bé des d’altres centres hospitalaris que han donat d’alta pacients de la nostra zona. El metge rehabilitador valora, sigui presencialment o virtualment a través de la història clínica informatitzada, valora com aquesta discapacitat afecta a la persona i les diferents accions: des de recomanar pròtesis, ortesis, medicació, fer estudi del problema o bé plantejar un tractament a l’àrea terapèutica. En aquest cas es portarà a terme a les noves instal·lacions del servei, sigui amb un fisioterapeuta, una logopeda o la terapeuta ocupacional. Cada teràpia porta uns objectius associats i un cop assolits, o amb el procés estabilitzat, el pacient passarà a ser donat d’alta.

Quines característiques té el nou servei de rehabilitació?
Les noves instal·lacions estan adaptades per a persones que es desplacen en cadira de rodes, des de l’entrada pel carrer de Glòria Compte, que és a peu pla i sense barreres arquitectòniques, fins als vestuaris i la resta de l’espai. La distribució del gimnàs s’ha plantejat al màxim de polivalent possible, amb una sala de grups que en un moment queda integrada a la resta de l’espai gràcies al sistema de panells mòbils que la compon. També hi ha una zona més aïllada d’aigües, un espai tancat per poder treballar el limfoedema, el sòl pelvià i pacients respiratoris de manera més íntima, una àrea de logopèdia amb suport multimèdia i un apartament adaptat.

En què consisteix i per a què s’utilitza l’innovador apartament adaptat que també s’ha estrenat?
Es tracta d’una zona que simula els espais d’un habitatge convencional, com ara un lavabo adaptat, un llit i una cuina regulable en altura, que ens permetrà entrenar les activitats de la vida diària en pacients amb discapacitat per mirar de mantenir al màxim la seva independència al domicili. Precisament, poder mantenir o retornar el major grau de capacitat funcional a les persones és molt important per ells, pel seu entorn i per la societat.

Quin equip humà l’integra?
La Rehabilitació és un servei central de la Fundació Salut Empordà. Això significa que l’equip humà dona suport tant al pacient ingressat a l’hospital com al pacient del Bernat Jaume (tant de l’hospital de dia com en règim d’ingrés), i també al pacient extern que ve a tractar un problema puntual. Avui en dia, per atendre totes aquestes àrees, comptem amb tres metges rehabilitadors, una logopeda, dues terapeutes ocupacionals i 14 fisioterapeutes.

Quin és el perfil de l’usuari d’aquest servei a l’hospital?
Els pacients atesos són principalment els del Servei Català, tot i que el pacient de mútua i el privat també fan ús dels nostres serveis. En concret, l’any passat es van realitzar unes 40.000 sessions de rehabilitació, atenent prop de 5.000 usuaris procedents de tota la comarca de l’Alt Empordà.

Com es podran reduir les llistes d’espera?
El canvi d’espai també ha comportat una inversió en material que ens permetrà poder fer ús de més lliteres, aparells d’electroteràpia i espai de treball actiu que ens dispensarà una millor organització i així poder reduir les llistes d’espera, que han estat un problema important per nosaltres. Poder donar una resposta ràpida a la nostra població de referència és una qüestió que ens preocupa i una prioritat per nosaltres que des d’ara millora sensiblement.

Com es compatibilitza el nou servei amb les necessitats del sociosanitari?
Fins ara tota l’activitat del Bernat Jaume i la del pacient extern es feia en les mateixes instal·lacions, generant una sèrie de disfuncions que empitjoraven en hores punta. El fet de tractar els pacients externs a una altra ubicació permet tenir dos espais, cadascun amb les necessitats i amb el personal adequat a fi de poder portar a terme l’activitat corresponent. Podríem dir que, amb el nou espai, els usuaris dels dos gimnasos hi surten guanyant.

Caldran noves millores, en el futur més immediat?
Qualsevol cap de servei sempre s’ha de plantejar millores en el seu camp, però aquestes no passen actualment per les instal·lacions. Aquest espai ha de ser el definitiu per a l’activitat externa, perquè ha estat pensat i dissenyat per poder fer tractaments fins i tot de mobilitat virtual.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li