Museus i sales d’exposicions mantenen viva la flama cultural

0
816

Tot i la reducciĂł de la capacitat d’aforament i el tancament perimetral els espais artĂ­stics continuen arribant al pĂșblic


«Ara mateix estem gravant temes per poder-ho oferir en format digital. Si la porta esta tancada, obrim una finestra. Nosaltres continuem donant servei, ja sigui d’una forma o d’una altre», aixĂ­ ens defineix la situaciĂł actual de l’Eco-museu Farinera la seva directora, Carme Gilabert. I es que degut a les restriccions en el sector cultural, museus i sales d’exposicions son dos dels reductes on es pot gaudir de la cultura fora de la llar. Tot i la normativa d’aplicaciĂł general, existeixen algunes petites diferĂšncies entre els diversos espais de la comarca que disposen d’oferta artĂ­stica.

CASTELLÓ D’EMPÚRIES. A l’Ecomuseu-Farinera fan jornades de portes obertes durant el cap de setmana. AixĂ­, castellonines i castellonins poden «revisitar el museu i mantenir actiu el conjunt cultural, dins del que permeten les mesures restrictives», explica Gilabert. A mĂ©s a mĂ©s ara s’hi trobaran l’exposiciĂł dels Farcells de la Postguerra.

L’ESCALA. La mateixa opciĂł de portes obertes tambĂ© l’adopten a l’Escala, on a mĂ©s, es veuen obligats a esglaonar les entrades «aquĂ­ (Museu de l’Anxova i de la Sal), hem tingut la vista de grups de seixanta alumnes, hi han hagut d’entrar en tres grups de vint», la forma adequada per seguir la normativa segons explica la directora Lurdes Boix. L’espai mantĂ© exposada la mostra Tot un mĂłn de pedra seca. Lamentablement les activitats que oferien al voltant de la pedra seca i de cançó tradicional els hi han quedat penjades. La intenciĂł Ă©s reprogramar-les de nou al calendari.

ROSES. On tambĂ© han tingut problemes amb els cursos i tallers Ă©s a la Vila de Roses. El regidor de Cultura de la vila, Èric Ibåñez, n’explica la situaciĂł «de moment estan paralitzats. La voluntat es reprogramar-los, aixĂ­ no perjudicarem ni a la gent que els portava ni al pĂșblic que s’hi havia apuntat. Buscarem les millors dates». A mĂ©s a mĂ©s actualment al centre ones feien, Ca l’Anita, ara no acull cap exposiciĂł «per motius personals de l’artista no varem inaugurar Mirades PrĂČpies, ara estem efectuant obres de reparaciĂł de l’espai per la de Pepe VallĂ©s del 19 de desembre», explica Ibàñez.

FIGUERES. On si es van adoptar mesures per continuar amb les activitats, Ă©s a la capital de la comarca. Eduard Bech, director del Museu de l’EmpordĂ , aixĂ­ ho afirma, «nosaltres podem tenir les portes obertes perĂČ no podem fer activitats presencials. Tot i aixĂČ ja havĂ­em previst fer-les en format hĂ­brid amb un nombre reduĂŻt de persones i en streaming per a la resta». Malgrat aixĂČ, altres espais de la ciutat han adoptat mesures diferents. El Teatre-Museu DalĂ­ ha tancat durant tot aquest mes de novembre, a l’espera de novetats en les restriccions per poder tornar a obrir al desembre.

LA JONQUERA. Al Museu MemĂČrial de l’Exili han aprofitat de valent aquests perĂ­odes d’impĂ s. S’ha creat una nova pagina web, s’esta configurant la visita virtual i fins i tot una aplicaciĂł que substitueix les audioguies. El director del MUME, Alfons Quera explica que a diferĂšncia d’altres museus «des de la roebertura s’han pogut realitzar gairebĂ© totes les activitats. Quan es van reprogramar ja es va contemplar la possibilitat que a partir de la segona quinzena d’octubre hi podien haver restriccions». A banda de les exposicions permanents s’hi pot trobar; #Stolenmemory – MemĂČria robada, i la doble exposiciĂł de Petra Vlasman, Dissolt i Homenatges. Aquesta setmana s’hi celebra en format virtual el ‘6Ăš Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2020’, i ja nomĂ©s quedaria «Josep Pallach al desembre, a veure si ha de presencial», explica Quera.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li