Museu del Joguet: projecte acabat

0
1835

Aquest dilluns la consellera de Cultura Laura Borràs ha inaugurat la segona planta del centre


 

Un pas important per a completar, finalment, el projecte del Museu del Joguet de Catalunya. I és que ahir, dilluns, es va inaugurar la segona planta del centre que, avui, ja es disposa de 1.350m2 d’exposició permanent, en la qual es mostren més de 7.000 jocs i joguets.

L’acte d’inauguració va ser presidit per la consellera de Cultura, Laura Borràs que, durant tota la jornada, va acudir en actes a la comarca: al matí, va visitar el Teatre-Museu Dalí i va prendre possessió del càrrec de patrona, com a consellera, de la Fundació i, a primera hora de la tarda, la Canònica de Vilabertran.

HISTÒRIA DEL MUSEU. El 18 de juny de 1982 es va obrir el Museu a la Casa Terrades, projectada el 1767 per Pere M. Cermeño com a casa pairal del Baró de Terrades i que després va passar a ser l’Hotel París. L’edifici va ser remodelat entre el 1995 i el 1998 i, a finals d’aquell any, va reobrir amb l’exposició permanent, instal·lada a la primera planta de l’edifici. La manca de pressupost va fer que s’ajornés el muntatge i l’obertura al públic de l’exposició permanent de la segona planta, tot i que ja es disposava de les instal·lacions i del mobiliari expositiu. Amb tot, gràcies a l’esforç econòmic del Museu i l’ajut de Ferrocarrils de la Generalitat, es va poder obrir al públic, a finals de 2015, una de les sales del segon pis, dedicada a una gran maqueta ferroviària. I, ara, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, ha estat possible el muntatge total d’aquesta segona planta, que inclou vint-i-nou àmbits.

ELS LÍMITS DEL JOC. Aquest nou espai s’ha pensat per oferir un nou punt de vista dels joguets als visitants: pretén fer reflexionar sobre els jocs, joguets i els seus límits. Per això, s’exploren jocs sota diferents focus. Es mostren com a protagonistes de la creació musical, com a mitjà per impulsar l’activitat intel·lectual, com a recurs per a l’aprenentatge per a persones discapacitades visuals o com a element per a la creació plàstica d’artistes i dissenyadors. També s’examinen altres realitats, gens amables, a partir dels joguets confeccionats per infants en dures condicions dels camps de refugiats del Sàhara, de joguets que són testimoni de l’exili o d’altres que van servir com a recurs de supervivència als camps de concentració.

Així mateix, s’ha recollit la interrelació dels jocs i els joguets amb la cultura popular, present a la col·lecció Guy Selz i a la personal producció de José Antonio Heredia Navarrete.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li