Mor Antoni Pitxot, el pintor de les pedres

0
863

La petita península d’es Sortell, a Cadaqués, ha perdut el seu veí més singular. Feia més de mig segle que residia a la casa que la seva àvia havia comprat a final del segle XIX i que va rebre fins als anys 30 del segle passat nombros artistes i intel·lectuals catalans. Feia més de 50 anys que Antoni Pitxot i la seva dona, Leo, van decidir establir-s’hi arran d’una decisió molt meditada, ja que suposava allunyar-se dels mercats artístics del país i romandre en un lloc que en aquells moments era quasi aïllat. Allà, però, hi va trobar la seva font d’inspiració més important i el va catapultar a esdevenir un pintor de primer nivell, reconegut internacionalment.
Antoni Pitxot, nascut a Figueres el 1934, va venir al món en el si d’una família de tradició artística i molt relacionada amb els Dalí. El seu pare era un reconegut violoncel·lista. És a través del seu oncle, Ramon Pitchot _molt amic de Picasso_, que Dalí descobreix l’impressionisme i determina la seva vocació de pintor. Després d’abandonar Figueres precipitadament _la casa natal del carrer Barceloneta és bombardejada_ a causa de la Guerra Civil, la família se’n va a Perpinyà. Del 1946 al 1964 viuen a Sant Sebastià i és allà on té com a professor de dibuix Juan Núñez Fernández, que també ho havia estat anys abans de Dalí a l’Institut Ramon Muntaner de Figueres.
Als anys cinquanta, mentre practica un realisme d’arrel expressionista segons els seus estudiosos, Pitxot es dóna a conèixer amb diverses exposicions a Sant Sebastià, Barcelona, Madrid, Bilbao o Lisboa. El 1964 és quan s’instal·la definitivament a la casa familiar de Cadaqués. En aquest període la seva obra fa un gir decisiu. Dirigeix l’atenció vers l’estudi dels objectes del seu entorn, és a dir, les pedres de Cadaqués i del cap de Creus, de les quals fa sorgir visions anamòrfiques, antropomòrfiques i al·legòriques. Visitar el seu estudi d’es Sortell era com entrar en el seu món interior ja que s’acumulaven les pedres, aguantades amb filferros, per anar configurant allò que més tard esdevindrien els models per a les seves obres d’art tan reconegudes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li