Monument i teatre a toc de tenora

0
1929

La inauguració del ‘Monument a la sardana’ i l’estrena de ‘Triple picat’ van cloure, diumenge, la Capitalitat de la Sardana


 

Després de 13 mesos i 136 activitats, Figueres es va engalanar diumenge per acomiadar la Capitalitat de la Sardana. I ho va fer amb dos actes centrals que permetran evitar que l’efemèride -que ha coincidit amb el centenari del naixement de Pep Ventura- caigui en l’oblit: la inauguració d’un monument i l’estrena d’una producció teatralitzada.

La jornada es va convertir en una gran festa popular que va incloure una cercavila pels carrers de la ciutat i que va atraure centenars de veïns i curiosos. Hi van participar diferents balladors amb vestits d’època, petits que s’estan iniciant en el món de la dansa, entitats figuerenques com els gegants o els bastoners, i colles sardanistes professionals que van fer una demostració al voltant del Monument a la sardana. Un monument creat per l’escultora Núria Surribas i patrocinat per HORA NOVA, que s’ha instal·lat a la plaça de la Música.

Ja a la tarda, l’església de Sant Pere va acollir l’estrena de Triple picat, un espectacle teatral que gira al voltant de la sardana i que va comptar amb la col·laboració de més de 60 músics de Figueres, Torroella de Montgrí i Perpinyà. La batuta la va portar el tenor i compositor Jordi Molina, que ha escollit un seguit de músiques del mateix Pep Ventura com a eix central (amb arranjaments nous), que s’han complementat amb obres dels seus contemporanis per posar en valor un repertori poc conegut i de to marcadament festiu. L’actiu Cristina Cervià va assumir el repte de posar veu a tres autèntics referents del sardanisme: Pep Ventura (inventor de la cobla moderna), Andreu Toron (artífex dels prototips de tenor actual) i Miquel Pardas (a qui s’atribueix la coreografia de la sardana llarga). I el Grup Montgrí Dansa va amenitzar la coreografia.

QUIM FELIP, MARTA FELIP I ANTONI ESCUDERO, AMB EL ‘MONUMENT A LA SARDANA’

El mateix Molina va reconèixer que l’experiència ha estat «un repte», perquè no és fàcil treballar amb músics en formació; però va destacar que també ha estat molt «enriquidora». «Poder transmetre coneixements de qui era Pep Ventura i que toquin les seves sardanes és molt gratificant», va dir.

L’espectacle està concebut com una proposta teatralitzada de nova creació amb voluntat de rodatge. Per això els seus promotors ja l’han donat a conèixer als responsables de la Fira Mediterrània de Manresa i a programadors i sales d’arreu de Catalunya per afavorir-ne la programació.

Mentrestant, dissabte que ve la capital de la Conca de Barberà, Montblanc, prendrà el relleu de Figueres com a punt neuràlgic de la dansa catalana. Una de les activitats més significatives que han programat per a aquest 2018 és ballar una gran sardana que envolti els 1.402 metres de muralla de la ciutat. L’Ajuntament ja ha fet una crida als veïns a sumar-se a la iniciativa, que està prevista per al juliol.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li