Mònica Soler clou la 10a edició del Punt de Lectura

0
1062

Punt final al cicle de lesctures d’Agullana amb la presentació de ‘L’amant catalana de Mussolini’


L’última sessió de la 10a edició del cicle Punt de Lectura ha tingut com a protagonista Mònica Soler Ranzani, autora de la novel·la L’amant catalana de Mussolini. Amb motiu del centenari de la primera pedra de l’Asil Gomis, s’havia previst que durant les festes de Pasqua Mònica Soler parlés de la seva novel·la, en la qual aquest edifici emblemàtic hi té una presència molt important. L’anul·lació de totes les activitats programades durant aquelles festes va dur a incloure aquesta novel·la en el programa de la 10a edició del cicle Punt de Lectura.

Davant dels 55 assistents, Mònica Soler va comentar que, si bé és cert que la seva novel·la la correspon a un moment en el qual estava molt de moda la novel·la de guerra, ella va voler fer un homenatge a les dones silenciades, dones que, justament en temps de guerra, van haver d’optar o bé per acceptar estoicament que «la vida sovint mana i se t’enduu pels camins que ella vol», com la Teresa Roig, o en canvi van fer com la seva germana, la Queta, a la qual «no la van doblegar les convencions, es va deixar dur cap allà on els sentiments la portaven…»

Amb una estructura plantejada com un relat que flueix en dos temps: el de l’Anna Quintana, una noia jove que té una vida intensa i que enceta una relació que promet moments densos en emocions i glamur, i el de la Queta Roig, que va arribar a ser l’amant de Mussolini, aquesta és una novel·la en la qual l’autora diu que ha volgut «treballar amb rigor el substrat històric però fer ficció de manera versemblant».

El detonant de la novel·la és una troballa casual que desperta la curiositat l’Anna Quintana, i la porta a contactar amb la Teresa Roig, germana de la Queta i resident a l’Asil Gomis d’Agullana, i d’aquí sorgeix una relació en la qual les experiències singulars de la Queta són explicades per la seva germana, una narradora entusiasta i directa.

Durant la seva intervenció, Soler Ranzani va afirmar estar convençuda que «la bona ficció t’atrapa, perquè és com la vida. Una bona obra t’ocupa mentalment fins i tot quan no estàs llegint». I va afegir que ella no sol partir d’una història predefinida: «A mi m’agrada partir de personatges forts que imagino i que generalment són dones. A partir d’aquí miro de fer-los créixer i sovint se m’independitzen i són ells els que em van portant cap a uns esdeveniments o uns altres», va explicar.

Mònica Soler va comentar anècdotes i detalls de la biografia íntima de Benito Mussolini i de la seva addicció al sexe i es va referir a les fonts i els documents consultats per poder recollir dades sobre aquest tema. L’autora va manifestar que «segurament tot l’estol de dones intel·ligents i interessants que pul·lulaven entorn del Duce es devien sentir empeses per l’eròtica del poder», ja que, segons ella, «Mussolini era molt egocentrista i no tenia massa detalls amb les seves amants».

Soler va insistir que amb la seva novel·la ella vol «retre homenatge a la gent gran» perquè, segons va dir «ells, amb la seva memòria, representen un enorme patrimoni històric que no s’hauria de deixar perdre». Respecte al fet d’haver escollit l’Asil Gomis com a lloc de residència d’una de les protagonistes, Soler va comentar que «fa molts anys que sento una forta atracció pel poble d’Agullana i per molts dels seus espais emblemàtics com la societat La Concòrdia o l’Asil Gomis». I va afegir que «Agullana sempre m’ha semblat un poble gestionat des de l’afecte, m’agrada, m’hi sento bé. És un lloc amb molta càrrega històrica. Per això el vaig escollir com el lloc on el meu personatge residia els darrers anys de la seva vida».

Amb aquesta setena trobada s’ha tancat la 10a edició del cicle Punt de Lectura. Des de l’organització es valora molt positivament la bona acollida de les set sessions celebrades, i es posa en valor que, malgrat les dificultats organitzatives derivades de la situació actual de pandèmia, s’ha aconseguit una assistència mitjana de 60 persones a cada sessió, i manifesta que ja s’està treballant per l’11a edició.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li