Mitja dècada de la catàstrofe

0
1373

Ja han passat cinc anys des gran incendi que va cremar 14.000 hectàrees de 18 municipis de la comarca


Per centenars d’altempordanesos afectats sembla que va ser ahir, però ja han passat cinc anys. Cinc anys des que, el 22 de juliol del 2012, un gran incendi _que va començar a l’aparcament del Pertús_ calcinés 14.000 hectàrees de 18 municipis de la comarca. Les flames van cremar amb força durant tres dies, i el foc no es va donar per extingit fins una setmana després. I a part dels incalculables danys forestals i materials, entre aquest incendi i el que hi va haver simultàniament a Portbou, van morir quatre persones.

Aquella va ser una de les setmanes més crítiques que havia viscut l’Alt Empordà en les darreres dècades, i va marcar un punt d’inflexió tant en termes legals com en termes socials. Milers de persones d’arreu de Catalunya es van solidaritzar amb els afectats i van col·laborar per intentar fer rebrotar un territori que, avui dia, ja està força recuperat (tot i que en algunes zones les seqüeles encara hi són força visibles).

En termes legals, la Generalitat va canviar la normativa per reforçar la prevenció. Actualment, el 97% dels municipis gironins han redactat el seu pla de delimitació de franges exteriors de protecció, i el 62% ja el tenen aprovat definitivament. Un dels primers en executar-lo va ser la Jonquera.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li