Missió conjunta d’Albanyà i la NASA

0
1118

L’Observatori d’Albanyà ha format part de la descoberta de cinc sistemes plantearis nous, amb l’agència americana


«Hem tingut un any extremadament productiu des del punt de vista científic», amb aquestes paraules el director de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà, Pere Guerra, defineix el que ha sigut el primer any treballant amb l’agència espacial nord-americana. Anem a pams. El centre astronòmic altempordanès ha participat a l’equip de la NASA que ha descobert cinc sistemes planetaris nous. La descoberta inclou dotze planetes que estan situats en diversos sistemes solars al voltant d’estrelles que es troben properes al nostre sol. Dels planetes que han descobert, n’hi ha que són de la mida de la Terra i d’altres són similars a Neptú. Es tracta, doncs, d’uns planetes que no s’havien trobat mai dins el sistema solar.

LA NAU TESS. (Transit Exoplanet Survey Satellite). L’Observatori Astronòmic d’Albanyà col·labora amb l’equip TESS TFOP SG1, un grup de treball que fa el seguiment de la nau espacial TESS. Aquesta té com a missió descobrir, com a mínim, cinquanta exoplanetes d’una mida menor a la de Neptú. «El centre astronòmic s’ha encarregat de validar les dades que ha captat la nau espacial TESS de la NASA, observant des d’Albanyà i participant en 12 dels 66 descobriments que ha fet», explica Guerra.

MÉS PÚBLIC. Un dels pilars de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà és la tasca divulgativa que fa i des del centre detallen que la col·laboració i la feina amb la NASA ha fet que l’afluència de públic augmentés arran dels constants descobriments que registra l’observatori. Pere Guerra explica que cada vegada hi ha més gent «amb ganes de saber més sobre els exoplanetes». Cal destacar, també, que el telescopi més gran de les comarques gironines es troba justament a l’observatori albanyenc i, des de la seva inauguració l’estiu del 2017, s’ha convertit en un centre referent en astroturisme a Catalunya amb xifres de visitants anuals de 15.000 persones.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li