Miquel Marcé, el Dalí de Valls

0
1718

Al febrer s’estrenarà un documental sobre un artista que fa més de 30 anys que imita el pintor figuerenc


En vida de Salvador Dalí van ser nombrosos els dobles i imitadors que li van sorgir, sobretot en les darreres dècades quan la imatge del pintor ja havia donat la volta al món gràcies, especialment, a les seves aparicions per televisió i als noticiaris cinematogràfics del moment. En aquella època també va aparèixer un suposat fill del pintor, d’origen italià, que fins i tot es va atrevir a venir a Figueres a plantejar una prova de paternitat. Val a dir que uns quants anys després de mort també ha aparegut una altra suposada filla, que els tribunals han rebutjat. El que potser no era tan conegut és l’existència d’un doble a Valls, aparegut fa més de trenta anys, just després de la desaparició física del geni del surrealisme.

Es tracta de Miquel Marcé, conegut popularment com «el Dalí de Valls». Ara, a través d’uns productors locals, s’està enllestint una pel·lícula documental per tal d’immortalitzar aquest personatge. El projecte impulsat per Carles Cubos, Pep Roig i Jordi Sans, però, va néixer el 2015 amb un primer guió i els enregistraments que s’han anat succeint intermitentment durant tots aquests anys. Una campanya de micromecenatge, a través de la plataforma Verkami, vol aconseguir els gairebé 5.000 euros que els falten per culminar el projecte i preparar la gala de presentació, que tindrà lloc l’11 de febrer de l’any vinent als cinemes de la capital de l’Alt Camp.

Els promotors del documental expliquen que el film portarà per títol De Dalí a Miquel i navega en un mar de paisatges onírics i surrealistes en què descobrim històries de bohèmia i cabaret. Records que es contraposen amb la crua realitat d’una persona que viu en extrema solitud i pobresa. La figura del Miquel posa veu i cara a diferents problemàtiques de la societat actual: l’acceptació social, el culte a la imatge i la solitud en la vellesa, entre altres.

EL PERSONATGE. Per situar-nos, els responsables del projecte expliquen que «en Miquel ha estat una persona polifacètica. Ha fet de pagès, cambrer, militar i cantant, entre altres oficis. Es va autoproclamar la reencarnació de Salvador Dalí l’any 1989, just després de la mort del pintor empordanès. Durant els darrers trenta anys ha viscut donant vida a un controvertit personatge: el Dalí de Valls. Majoritàriament se l’ha vist com un vividor, però aquesta idea contrasta amb la precarietat en què viu. Ha protagonitzat nombroses intervencions televisives, performances, espectacles públics i privats».

Afegeixen que «ha creat un gran fons artístic. Estimem que durant la seva vida ha pintat al voltant de mil obres. L’any 2018 va patir un ictus i va estar a punt de morir a casa. Amb 77 anys, viu sol en un pis vell i molt precari. Actualment, i a causa del seu fràgil estat de salut, només surt al carrer els matins de dimecres i dissabte. Són els dies de mercat a Valls, ciutat on gaudeix d’una gran popularitat».

Els promotors indiquen que «durant cinc anys hem conviscut i viatjat per l’interior de la seva vida. Descobrim la persona que s’amaga darrere del personatge. Hem documentat a fons i en primera persona la història d’un personatge que, amb el pas del temps, possiblement es convertirà en un mite popular. Hem rodat una pel·lícula d’autor que va més enllà del que seria un reportatge. En el film, com dèiem abans, també hi hem abordat problemàtiques socials que viuen amagades darrere les parets de moltes cases.» Els promotors expliquen que «fa dos anys, en ple rodatge de la pel·lícula, ens vam plantejar de portar en Miquel a Figueres, Cadaqués i Portlligat. La idea era que s’acomiadés per última vegada de l’entorn Dalí, sempre des d’un respecte i fugint de tota mena d’espectacle públic. Volíem unes escenes íntimes d’ell a l’Empordà, però no va poder ser. La salut li està passant factura i finalment ho vam descartar».

PROJECTE VERKAMI. Aquesta iniciativa neix de l’amistat de tres vallencs amb en Miquel Marcé: Carles Cubos, Pep Roig i Jordi Sans. Cubos és un fotògraf professional, que desenvolupa la seva feina en un estudi a Valls. És un creador inquiet que ha desenvolupat nombrosos i premiats projectes en el camp audiovisual. El seu darrer treball documental, Nosaltres, els Xiquets de Valls, va rebre el XXIX Premi Cristina Requena i Giró de periodisme. Pep Roig, llicenciat en Història Contemporània i Antropologia Social, ha participat i dirigit nombrosos projectes de creació i documentació. Actualment, és el responsable de l’arxiu audiovisual de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Finalment, Jordi Sans és una persona estretament lligada al barri antic de Valls, a la cultura popular i al mateix protagonista del documental ja que regenta un conegut bar a la popular plaça de l’Oli de Valls.

El passat 1 de novembre va arrencar una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami, que té una durada de quaranta dies i servirà per culminar el documental. Els seus promotors expliquen que «antre els anys 2015 i 2020 la pel·lícula ha estat en fase de rodatge. Aquest rodatge l’hem fet amb recursos propis. Actualment ens trobem en la fase final del treball, la postproducció i el muntatge de la pel·lícula, i necessitem l’últim impuls per fer realitat el projecte».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li