Miquel Buch: «Podríem encarar la pitjor campanya forestal dels darrers anys»

0
1483

El risc d’incendis a l’Alt Empordà és més alt que a la resta de Catalunya perquè durant l’hivern hi ha plogut menys


Si en les properes setmanes no hi ha «pluges raonables», el risc d’incendi a l’Alt Empordà es pot detonar, i «podríem encarar la pitjor campanya forestal dels darrers anys». L’alerta la van donar la setmana passada el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Teresa Jordà, que van comparèixer al Parlament per exposar les actuacions que es duran a terme aquest 2019 pel que fa a prevenció i extinció d’incendis.

Jordà va explicar que, després de les precipitacions del maig, el risc d’incendi és «moderat» a la major part de Catalunya, però va voler destacar que els casos de l’Empordà i les Terres de l’Ebre són excepcionals, ja que hi ha plogut menys que a la resta del territori. Per la seva banda, Buch va afegir que «venim d’un hivern llarg, càlid i sec similar als que vam viure el 2004-2005 o el 2011-2012», i va alertar que la campanya d’hivern ha estat molt activa i s’ha encavalcat amb la d’estiu: «Ara per ara, portem més hectàrees cremades que en tot el 2018», va dir.

CANVI DE MODEL. Tenint en compte la desestacionalització dels focs forestals, Buch va explicar que enguany Interior i els Bombers de la Generalitat han canviat la manera de treballar, i han passat «d’un model reactiu a un de proactiu». Per això, per exemple, la contractació de personal de reforç no es concentrarà tant a la temporada estiuenca. «Hi haurà menys contractes, però amb més mesos de durada», matisa el conseller. A més, hi haurà una millora tecnològica als centres de comandament. I sí que es mantindran altres mesures habituals, com l’obertura dels parcs de bombers voluntaris, l’activació dels punts de guaita o la incorporació de nous mitjans aeris.

MILLORES EN LA COORDINACIÓ TRANSFRONTERERA. En el marc del projecte de Cooperació Operativa d’Emergències i Prevenció d’Incendis (Cooperem), aquest estiu també es començaran a aplicar algunes novetats per millorar la coordinació entre les forces de salvament de banda i banda de la frontera. Entre les més destacades, els bombers catalans i els francesos es podran comunicar sense problemes gràcies a l’adquisició de noves emissores. Ara els francesos també tenen aparells de la xarxa Rescat, i els catalans, emissores de la xarxa de telecomunicacions francesa.

A més, els camions d’ambdós cossos han incorporat un dispositiu especial que els permetrà carregar aigua tant a l’Alt Empordà com a la Catalunya del Nord (fins ara no ho podien fer perquè el sistema de connexió era diferent). I també s’ha elaborat un protocol similar al que hi ha al túnel del Pertús, que s’activarà automàticament en cas d’un foc fronterer.

Val a dir que la iniciativa, que s’emmarca en el programa europeu InterregPoctefa 2014-2020, té una previsió de 4 anys, de manera que passat l’estiu les administracions continuaran treballant per garantir una coordinació i una efectivitat òptimes. I entre altres eines, elaboraran una cartografia comuna.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li