Mileuristes, la meitat dels catalans

0
1006

Cambrers, infermeres, dissenyadors, dependents, administratius, fotògrafs i pensionistes, tant se val la categoria, el ram, el sexe, l’edat o l’experiència, tots guanyen el mateix; mil euros. La xifra màgica amb la qual s’ha de pagar la hipoteca o lloguer, anar al super, sortir a sopar i planificar les vacances.
Un estudi recent de Gestha, associació de tècnics d’Hisenda, va arribar a la conclusió que el 50,1% dels assalariats catalans reben un salari brut mensual inferior a 1.100 euros. I si mirem les dades al global de l’Estat, la cosa encara va a més, el 56%.
Aquesta dada no tindria res de particular si no fos perquè el cost de la vida als darrers anys s’ha multiplicat exponencialment. Tots sabem de primera mà el que costava comprar o llogar un pis (i el preu dels pisos és l’indicador que marca el nord de la resta de productes) ara fa deu anys i el que costa ara. No és exagerat dir que en alguns llocs de la comarca s’ha arribat a multiplicar per set. Per no parlar de l’increment de la resta de productes de consum des de l’arribada de l’euro. Dades: un cafè costava cent pessetes i ara en costa dues-centes (1,20 euros) a gairebé tot arreu; al supermercat, tot el que costava vint duros ara val un euro, (que és quasi el doble) i així podríem continuar fin a l’infinit…
La conseqüència directa és clara, el poder adquisitiu de la meitat dels catalans ha caigut en picat. En un moment de crisi en què es demana als ciutadans que encara tenen una feina que reactivin el consum per posar en marxa el motor econòmic del país, això sembla del tot impossible si la meitat de la població té els diners justos per arribar a final de mes…
Com s’ha arribat aquí? Ningú ho sap ben bé. Algun dels governs estatals o nacionals als darrers deu anys ha fet quelcom per controlar-ho? Algun partit polític va fer campanya en alguns del múltiples comicis nacionals o estatals duts a terme per controlar l’índex de preus? En realitat, podien fer alguna cosa per controlar-ho? Manen ells o manen les multinacionals? En som tots culpables?
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li