M’explico sobre la vaga

0
1254

Aquest dimarts passat els sindicats CCOO i COBAS, convocants de la vaga dels serveis de neteja, enllumenat i jardineria van desconvocar-la després de llargues negociacions amb l’empresa pública, mixta i privada concessionària del servei de jardineria. Sense cap dubte és una bona notícia que no hi hagi vaga en un moment tan delicat, però la millor notícia és que el conflicte sembla resolt. Vagi, doncs, per endavant la meva felicitació a les parts implicades; els ciutadans en direm bé.

Com s’ha resolt? Doncs fent les coses amb sentit comú, analitzant el que és possible, el que és legal i el que és assumible per la ciutat en forma d’unes condicions econòmiques privilegiades dels treballadors i treballadores que no critico, però que constato. I aquí per escrit vull deixar molt clar que mai de la vida l’equip de govern ha volgut reduir el sou de ningú: qui ho ha propagat ha mentit deliberadament als seus companys.

La forma de resoldre el conflicte ha estat posant la negociació per part de l’Ajuntament en mans de professionals qualificats que, seguint les directrius polítiques, han tingut una actuació reeixida.

El conflicte s’havia de tractar on s’ha fet: a la Inspecció de treball i amb els tècnics i assessors d’ambdues parts, no amb els polítics del consistori. Precisament la gènesi del conflicte parteix de la signatura d’un conveni anomenat de ciutat al saló de plens, que va ser tombat pel TSJC perquè qui el va signar no ho podia fer. Perquè ens entenguem: el conveni pretenia que tots els treballadors que surtin d’Ecoserveis, vagin al servei que vagin i a l’empresa que vagin, siguin emparats per un únic conveni ad hoc. Això no és legal i hem trigat a la vora d’un any per a què s’accepti. L’altra demanda, llargament reivindicada, era el manteniment dels mateixos representants sindicals, amb noms i cognoms, a les noves empreses on prestessin servei. Això ni és legal ni és democràtic.

El més important és que entrem en una nova etapa. La neteja viària a primer d’octubre serà a mans de Figueres de Serveis SA, internalitzem el servei, al contrari de privatitzar-lo. Al gener començarà a arribar maquinària per import de 2 milions d’euros, tota aquesta ferralla que veiem actualment desapareixerà i es contractaran una vintena de treballadors suplementaris; tot amb un estalvi de 200.000 euros, que en cap cas es correspon a salaris.

Només un exemple: passem d’una escombradora a quatre escombradores fregadores, d’una màquina de pressió tipus Kärcher, a sis.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li