Metges que han fet història

0
982

Els metges, sobretot en l’àmbit rural, han estat al llarg dels temps uns personatges emblemàtics. La sanitat, avui, ha canviat extraordinàriament de com la coneixien els nostres pares i avis. A tot arreu hi ha professionals de la medicina que es recorden de generació en generació, fins i tot amb el nom de carrers i places. Hi ha metges, però, que van aportar coneixements transcendentals a la ciència o a la història del seu temps i que reben un reconeixement més àmpli, especialment entre la comunitat científica.
Per posar a l’abast de tothom les figures més destacades de la medicina del país, el Col·legi de Metges de Catalunya ha editat una pàgina web que porta com a títol Galeria dels Metges Catalans. Amb aportacions de totes les demarcacions, que s’aniran ampliant progressivament, l’objectiu del portal és reconèixer aquests personatges tan singulars que van gaudir de prestigi científic i social entre els seus coetanis. Alguns encara el mantenen, però d’altres han quedat en l’oblit tot i que la majoria de les seves accions han tingut transcendència en la medicina.
Els responsables del portal han explicat: “La selecció dels personatges és heterogènia i inclou metges de diferents èpoques històriques, tot tipus d’especialitats i facultatius que van destacar per les seves activitats polítiques o culturals. Malgrat que el gruix de personatges recopilats fins ara és del segle XX, el ventall històric és molt ampli ja que fins i tot se n’hi troben de l’edat mitjana.”

METGES EMPORDANESOS. Actualment a la Galeria de Metges Catalans hi apareixen 11 facultatius nascuts a la comarca, tres del segle XVIII i la resta a cavall entre els segles XIX i XX. Es dóna la circumstància, però, que cap d’ells va desenvolupar la seva trajectòria professional ni a la comarca, ni tan sols a la demarcació de Girona, sinó que cal ressenyar-la a Barcelona, Madrid o bé a l’estranger.
El primer dels metges empordanesos que es destaquen, seguint l’ordre alfabètic, és Antoni Cibat i Arnau (Cistella, 1771-Madrid, 1811). Va ser un cirurgià militar il·lustrat, molt preocupat per la salut pública, ocupant càrrecs de responsabilitats durant el regnat de Josep Bonaparte.
A continuació figura Josep Maria Corominas i Planella (Llançà, 1906 – Serinyà, 1984). Era un metge generalista, expert en bacteriologia però que també va destacar en l’estudi de la prehistòria a la comarca del Pla de l’Estany. Els seus treballs, encara avui, són ben reconeguts.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li