Mesures per protegir la sèpia

0
1190

Per primer cop s’aplicarà una veda a l’espècie per a totes les flotes, que serà els mesos de setembre i octubre


El pla de gestió de la sèpia a les badies de Roses i de Pals ja és una realitat. Així es va decidir la setmana passada en la darrera reunió del comitè de cogestió de l’espècie, on es van fixar unes línies de regulació que ja s’estan començant a aplicar. Es tracta d’un pla que busca la implicació del territori a partir de la participació de tots els sectors en la recuperació i la gestió de les postes de cefalòpodes. També es vol impulsar la recuperació dels mètodes de pesca més tradicionals i millorar la comercialització de la sèpia mitjançant l’aplicació d’un programa socioeconòmic.

Tal com va recordar el director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, Sergi Tudela, a la comissió tècnica hi han participat un gran nombre d’actors: l’Administració, el sector pesquer, la comunitat científica i també diverses ONGs. Després de més d’un any de trobades, s’ha mostrat satisfet per la feina feta, assegurant que se seguiran reunint per si s’han de «modificar les condicions del pla» en funció de «les circumstàncies de l’espècie».

Entre les línies més destacades del document s’incorpora una veda de la sèpia per a totes les embarcacions pesqueres implicades. Una mesura que no s’havia aplicat mai abans i que serà per a un període de dos mesos, entre setembre i octubre. També es posa límit al nombre d’exemplars que es podran pescar o un pes màxim pel total capturat en la pesca recreativa. A més, es delimitarà una zona per als col·lectors d’ous de sèpia. El document també estableix la concessió de permisos especials per a la captura segons criteris de dedicació històrica o bé l’ús de material especial en pesca professional.

PLA PROPOSAT PEL SECTOR. La pesca professional de la sèpia duta a terme per les embarcacions d’arts menors i arts fixos dins l’àmbit de les confraries de l’Escala i l’Estartit i Roses representa un gran impacte econòmic per a la zona. A la vegada, conviu amb una important activitat de pesca recreativa. Ja fa temps que el sector va exposar la necessitat de disposar d’un pla de gestió específic per regular i preservar la sèpia dins les aigües marítimes compreses entre el cap de Begur i l’illa de Maça d’Oros –que inclou les badies de Pals i Roses– per tal de garantir-ne la conservació i la sostenibilitat.

Després de l’aprovació del pla, Salvador Pagès, pescador de l’Escala, es va mostrar molt satisfet. Va dir que qualsevol cosa que es faci per preservar el medi és «positiva» i va recordar que la situació actual al mar «pinta malament per a moltes espècies».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li