Més d’una vintena de dones ja forma part de Salam, l’associació per a la integració

0
2029

Salam, que vol dir ‘pau’ en àrab, té com a objectiu ajudar les nouvingudes a conèixer la societat que les acull


 

Elles volen participar de la vida social escalenca i fan una crida a què totes les dones -sigui quina sigui la seva religió- formin part de l’associació Salam. Aquesta entitat té com a objectiu la integració i la comunicació de les dones nouvingudes amb el poble. Salam es va gestar fa uns mesos arran dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils com a mostra de rebuig a aquestes accions i reivindicant el paper en pro de la integració de la comunitat musulmana que viu a l’Escala. Salam vol dir ‘pau’ en àrab i les seves impulsores van presentar l’associació el passat 18 de febrer a la Sala Polivalent de l’Escala.

Durant l’acte de fa uns dies es va deixar clar que l’associació és oberta a totes les dones que necessiten ajut o que poden fer aportacions. Actualment més d’una vintena de persones formen part de Salam, aquesta iniciativa que han tirat endavant quatre dones musulmanes. Entre elles, la Hanae Najim, procedent del Marroc i que fa 10 anys que viu a l’Escala (vegeu l’entrevista en aquesta mateixa pàgina).

El principal problema de la dona musulmana és trobar-se en el si d’una família tancada. Això comporta molts entrebancs per a la integració, ja que a la dona li és molt difícil establir relacions socials. El tema de la llengua esdevé una barrera molt important, per això des de l’associació Salam estan organitzant cursos d’alfabetització tant de català com de castellà. A banda d’això, també hi ha força demanda de cursos de pastisseria. Les responsables de Salam treballen ara amb l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de l’Escala per saber quines necessitats hi ha entre el col·lectiu d’aquestes dones nouvingudes i sobretot també es vol xifrar quantes dones immigrants hi ha i de quins orígens són.

PREOCUPACIÓ. La mateixa associació manifesta que hi ha força problemes de maltractaments a la dona dins de les famílies, especialment aquelles amb una mentalitat més tancada. Això deixa la dona en una situació d’aïllament i pot fomentar que els fills no tinguin l’acompanyament adequat en les etapes prèvies a l’adolescència. Segons Hanae Najim, això provoca problemes de drogues o d’alcoholisme en nois de 12 i 13 anys per manca de comunicació entre mares i fills.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li