Medi Ambient diu que aplicarà de forma “raonable” la Llei de Costes a Sant Pere

0
872

El Ministeri de Medi Ambient ha anunciat que s’atendria els criteris del territori abans que s’apliqués de manera ‘raonable’ la Llei de Costes a Sant Pere Pescador en el procés de delimitació pública que afectaria a 176 finques no urbanitzables però d’ús agrícola, algunes cases i l’aparcament del Club Nàutic i terrenys del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Així ho ha explicat el diputat d’ERC al Congrés, Francesc Canet, que dimecres va acompanyar a l’alcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí, a Madrid, per demanar que s’aturi l’atermenament. Segons Canet, el ministeri reconeix que no s’ha dialogat l’aplicació concreta de la llei amb el territori i per això s’obriria una via de diàleg.

És per aquesta raó que el republicà Francesc Canet ha volgut enviar un missatge ‘raonablement optimista’ del resultat de la reunió mantinguda dimecres amb la Directora General del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Alícia Paz i amb del Secretari General del Mar, Martín Fragueiro. ‘Agafen la llei però són conscients que no han dialogat la seva aplicació concreta per això van dir que podien admetre un seguit de criteris del territori’, ha explicat Canet, tot afegint, ‘però també ens van dir que això es faria sense perdre les seves competències que provenen de la llei de Costes aprovada l’any 1988 amb l’oposició d’ERC’.

A més, des del Ministeri s’ha acordat una segona reunió que tindrà lloc el proper 29 de maig, a Sant Pere Pescador, per tal que els tècnics puguin comprovar ‘in situ’ l’afectació d’aquest procés de delimitació del domini públic marítim-terrestre.

Tal com va avançar l’Agència Catalana de Notícies, l’atermenament afectaria a 176 finques no urbanitzables però d’ús agrícola del voltant del riu Fluvià i del rec Sirvent de Sant Pere Pescador, així com algunes cases i l’aparcament del Club Nàutic i terrenys del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. ‘El nostre objectiu és aconseguir que no s’iniciï el procés, però en cas que es faci, que sigui atenent els criteris del territori’.

Aquest ‘optimisme raonable’ mostrat pel diputat republicà ha estat compartit pel secretari general d’ERC i també diputat al Congrés, Joan Ridao, qui ha apel·lat a la tranquil·litat dels veïns de Sant Pere Pescador i també d’Empuriabrava-, afectats també per l’atermenament-, perquè, al seu entendre, ‘el procés perquè es resolgués favorablement estava ben encaminat’ i ha recordat que la Generalitat, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, donava suport al posicionament de l’Ajuntament de Sant Pere Pescador. En aquesta línia, aquest divendres finalitza el termini per presentar al·legacions a la proposta del Ministeri de Medi Ambient.

Per la seva part, l’alcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí, ha explicat que a Madrid va mostrar el seu rebuig a la proposta d’atermenament del Ministeri de Medi Ambient per considerar que era molt ‘exhaustiva’ i no s’havia tingut en compte i que, per tant, el cabdal del riu ni la intrusió de l’aigua salina no podia ser l’únic criteri que ha de prevaldre per afectar els usos fluvials com a domini públic maritimoterrestre. L’alcalde ha explicat que la proposta d’afectació del Servei Provincial de Costes en el riu Fluvià es va fer amb unes mostres quan baixava poca aigua.

En aquest sentit, Martí ha anunciat que si la via de la negociació no funcionava, es presentaria un contenciós administratiu. Així, l’atermenament afectaria a unes 176 finques classificades com a sòl no urbanitzable que tenen majoritàriament usos agrícoles, tot i que també té conseqüències en alguns punts concrets de sòl urbà consolidat i en sòl urbanitzable pendent de desenvolupament. Així, l’afectació seria en algunes cases i l’aparcament del Nàutic Parc -Club Nàutic, en sòl d’alt valor agrícola o bé d’especial valor natural i paisatgístic com és el cas del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i el SUS-3 (Els Joncars, davant de l’escola) i la UA-13 (baixada a l’escorxador des del pont). En el cas d’aquests dos darrers, l’Ajuntament hauria de modificar aquests àmbits del PGOU per adaptar-los a la Llei de Costes.

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li