Mars integradors

0
1562

Tretze joves extutelats participaran en un programa formatiu que els permetrà inserir-se al sector de la pesca


 

Inserir joves immigrants que estan sols aquí i que van arribar sent menors a través d’un sector, el maritimopesquer, que coixeja en relleu generacional. Aquest és, a grans trets, l’objectiu de la prova pilot que acaba de posar en marxa l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya (que depèn de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims), l’Àrea de Suport a Joves Tutelats i Extutelats (de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència) i la Federació de Confraries de Pescadors de Catalunya.

De moment, hi participaran 13 joves, la majoria dels quals procedeixen del nord de l’Àfrica i ja coneixien el món marítim, fet que facilitarà tot el procés. Van arribar a Catalunya l’any passat o fa 2 anys, sent encara menors d’edat; i ara que han fet els 18 anys i han sortit dels centres de tutela, l’Administració els vol facilitar la integració social.

El 30 de gener ja van fer una primera presa de contacte amb el sector a Roses, on els va rebre el patró major de la confraria de pescadors, Antoni Abad, que també és el president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors. Abad els va ensenyar les instal·lacions rosinques i un vaixell de pesca, i també els va explicar la situació del sector a Catalunya. I amb aquests coneixements preadquirits, dilluns passat van començar un programa formatiu a la Casa del Mar de Tarragona.

Els alumnes que superin amb èxit la formació obtindran el títol professional de Mariner Pescador, el carnet d’Higiene de la producció primària en pesca extractiva, el títol d’Auxiliar Xarxaire, i el certificat de Formació Bàsica en Seguretat. Perquè a part dels coneixements impartits per professors de l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, el curs culminarà amb unes pràctiques de supervivència i contra incendis que es faran al port de Tarragona.

Com a màxim representant dels pescadors catalans, Antoni Abad assegura que la iniciativa
-que s’emmarca en la recentment aprovada Estratègia Marítima de Catalunya- és «súper positiva» per un sector que té «una manca de relleu» important. I lloa el tarannà social d’aquesta prova pilot: «Hem tingut la sort de poder estar amb aquests nanos, a qui jo personalment he vist una mirada amb un bon punt d’aventurers, de feina, de tenir ganes de treballar. I penso que la societat, ara per ara, tenim quasi un dret moral d’ajudar-los a tenir aquesta sortida», diu.

Per la seva banda, el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, afegeix que «és una situació de win-win, amb un aspecte social clar i que, òbviament, beneficia el sector de la pesca del país». I la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes, recorda que «ells venen aquí amb poc coneixement de l’idioma, però amb moltes expectatives i amb moltes ganes. I el que volen és incloure’s d’una manera digna a dins de la societat amb una feina, i poder tenir una vida normalitzada que al seu país no tenien».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li