Maria Rosa Font i Sebastià Roig reben els màxims guardons de les lletres catalanes

0
1031

La Nit de Santa Llúcia serveix cada any per atorgar els premis més sonats de les lletres catalanes -entre ells el Sant Jordi que va ser per a Ramon Solsona i L’home de la maleta-. El palmarès fet públic divendres passat estava dividit en onze categories que tenen per missió premiar les diferents formes d’expressió literària. Dos d’aquests guardons van ser per a altempordanesos. La poetessa Maria Rosa Font (Sant Pere Pescador, 1957) va rebre el premi Carles Riba de poesia per Un lloc a l’ombra, i Sebastià Roig (Figueres, 1965), el premi de narrativa juvenil Joaquim Ruyra (compartit amb el seu company d’escriptura Salvador Macip) per Ullals.

maria rosa font. La mateixa escriptora explica a HORA NOVA les claus del que serà el seu setè recull i que està marcat per una mirada pictòrica. “Estava molt interessada a establir un diàleg entre pintura i poesia. La pintura m’interessa com a forma de llenguatge. Però el que de veritat m’interessava era trobar un llenguatge poètic que arribés a l’essència de les coses”, de la mateixa manera que pot fer-ho la pintura.
“Al títol ja deixo veure la paraula ‘ombra’, la qual interpreto en un doble sentit; les ombres com a refugi com a lloc físic i per tot allò que representa la nit i la pèrdua”.
Un lloc a l’ombra fa especial incís en el paisatge altempordanès. “Sempre he partit d’aquest paisatge i de la natura per explicar la meva poesia. La llum, els insectes o el vent són els elements amb què treballo”.
Font explica que aquest nou recull continua el camí dels seus tres últims llibres en els quals vol aportar una doble mirada; “d’una banda, vull parlar de l’exterior, del paisatge, la natura i la vida quotidiana, i de l’altra, de les coses que ens canalitzen com a éssers humans”. Respecte al que pot suposar el premi, reconeix “que pot fer que en millori el ressò però no crec que augmentin les vendes”.
Com a professora parla d’aquesta desafecció de la poesia. “Durant la infantesa, els nens i nenes reben molt bé la poesia, però en arribar a l’adolescència, allò mateix esdevé críptic i difícil i els fa tenir certa prevenció”. El premi està dotat amb 3.000 euros i el nou recull sortirà publicat a Edicions 62.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li