Marco Noris reflexiona sobre les fronteres al MUME

0
2690

El dibuixant i pintor italià fa un inventari crític a l’entorn del fet fronterer i de tot allò que aquest hi té vinculat


 

Durant gairebé un mes, el dibuixant i pintor italià Marco Noris, establert a Barcelona, va recórrer a peu, seguint la ratlla de la frontera, la serralada pirinenca, des dels límits d’Andorra fins a Portbou. Va resseguir la línia geogràfica invisible que amaga una capa superposada d’esdeveniments històrics, que es fa visible gràcies a centenars de fites (mugues) que delimiten la separació entre els estats.

Partint de la idea de “ser i fer frontera”, Noris va dur a terme, per tant, un itinerari de pronunciat caràcter experiencial i el que aparentment podia semblar que era una actitud lúdica i contemplativa es va convertir en un comportament crític que va donar lloc a un inventari profund a l’entorn del fet fronterer i de tot allò que hi està vinculat: refugiats, exili, exclusió o marginació. En aquest sentit, la distància, la fatiga i les inclemències del temps patides pel mateix Noris van adquirir una configuració al·legòrica que remet als damnats de la terra d’ahir, d’avui i del futur.

El resultat: una selecció de 132 dibuixos i pintures en tinta i oli fets au plein air (a l’aire lliure), que es poden veure aquests dies al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera, fins al 28 de gener, sota el nom A la frontera. Aquests dibuixos realitzats in situ durant el viatge, que es podrien situar entre el diari personal i el registre notarial que reafirma el traçat de la frontera, evoquen la connexió visual i emocional de l’artista amb un context alhora inhòspit i fascinant a partir del qual es desplega tot un nou escenari de memòria.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li