Marco Noris presenta ‘Refugium, refugia’ al MUME, un viatge de desarrel i exili

0
1373

Fins al 3 de febrer del 2020 el Museu de la Jonquera acollirà més de vint peces artístiques basades en «deixar-ho tot»


L’italià Marco Noris va trepitjar per primer cop el Museu Memorial de l’Exili (MUME) fa 7 anys. Una experiència «impactant. Emocionalment forta. No t’esperes un lloc sagrat com aquest aquí. El fet que sigui petit i recollit el fa acollidor». Potser per això va decidir prendre com a inspiració el camp de concentració de Ribesaltes, i crear una exposició més de vint peces artístiques entre quadres a l’oli i quatre instal·lacions que sumen 120 m2 de paper, que proposen al públic visitant un viatge per la memòria emocional col·lectiva de les persones exiliades.

L’artista retrata els llocs físics i emocionals del desarrelament, llocs on freqüentment l’enterrament segueix al desterrament, on la necessitat d’empara és acompanyada per la seva negació i on la solució a la tragèdia és només el mal menor.

Alfons Quera, director del MUME, es mostra satisfet de poder comptar amb la col·laboració de Noris. «Ja fa anys que col·labora pel Museu. Un dels aspectes bàsics museïsticament pedagògics és connectar passat i present. Ell ho ha tractat des d’una versió universalista que ens permet anar més enllà de la recerca històrica i ens permet entrar a llocs físics de forma emocional».

Els camps de concentració són espais de desarrelament, on es perd el rol social i es creen noves estructures. Infern imaginari com a metàfora. El segle XX és el dels camps de concentració.

L’artista exposa per primera vegada quatre de les pintures que pengen de les parets del museu. Una de les parets ens mostra un quadre pintat sobre cartró: «M’agrada la idea d’utilitzar un material noble com l’oli en un fons pobre de carrer com el cartró. Trencar amb el suport clàssic», conclou l’autor.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li