Mantindran la dessalinitzadora mòbil fins que l’aqüífer recuperi els nivells òptims

0
1479

El director de l’ACA admet que encara no han fixat cap calendari per connectar la xarxa del Port a la del Consorci


 

La dessalinitzadora mòbil que garanteix l’ús d’aigua de boca al Port de la Selva continuarà funcionant com a mesura «urgent» fins que els nivells de l’aqüífer tornin a ser els «òptims». Ho va anunciar ahir l’alcalde, Josep Maria Cervera, durant una visita que va fer a les instal·lacions acompanyat del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Agustí, i del director territorial de Territori i Sostenibilitat, Pere Saló.

El mateix Cervera va recordar que la dessalinitzadora és un «pedaç» a una situació d’urgència agreujat per la falta de pluges dels últims anys. De fet, el municipi -que és un dels únics del Mediterrani que encara s’abasteix només amb l’aigua del seu propi aqüífer- està patint el pitjor episodi de sequera dels últims 30 anys. I això va fer que l’aigua de l’aqüífer augmentés el nivell de sal (clorurs) fins a 700 mg per litre, al límit dels 800 a partir dels quals deixa de ser apta per al consum. Davant d’aquesta situació, el 4 d’agost es va instal·lar la dessalinitzadora, que tracta l’aigua de l’aqüífer i la distribueix amb un índex de salinització d’entre 400 i 500 mg/l (per sota dels 800, però per sobre dels 250 que es considerarien normals).

Tant Cervera com Agustí van subratllar ahir que la prioritat era garantir l’ús d’aigua de boca durant la temporada d’estiu, que és l’època de màxima afluència al municipi, fet que justifica els 16.000 euros setmanals que s’han d’invertir en les instal·lacions. I l’alcalde va afegir que poder-ne prescindir dependrà de diferents factors, com ara si venen pluges importants o si els nivells de consum d’aigua se situen ja al nivell dels de l’hivern.

En qualsevol cas, el màxim responsable municipal reitera que és una mesura «excepcional», i insisteix en la necessitat de trobar una solució definitiva. En aquest sentit, tant l’Ajuntament com l’ACA i el Consorci de la Costa Brava estan treballant per connectar el municipi al pantà de Darnius-Boadella.

El projecte implicaria augmentar el cabal del dipòsit de Roses i construir una canonada des del dipòsit de Cadaqués (que està ubicat al terme municipal del Port de la Selva) fins al dipòsit municipal selvatà. De moment han encarregat un estudi de viabilitat a una enginyeria perquè avaluï quin seria el cost de l’obra, però mentrestant Cervera ja ha avançat que rondaria el milió d’euros. El director de l’ACA admet que és una obra complexa amb una tramitació que serà lenta, i que de moment no s’ha concretat cap calendari.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li