Madurant a les profunditats del mar

0
1381

Impulsen un estudi pioner per aconseguir la màxima qualitat en l’envelliment de vi blanc en el fons marí


 

Fa 9 anys que els responsables de l’Hotel Cala Jóncols, de Roses, es van proposar ser capdavanters en la promoció del vi de criança submarina. Des d’aleshores han estat diverses les accions dutes a terme i han anat augmentat els agents implicats. Aquest dilluns s’ha fet un nou pas amb l’inici d’un estudi pioner. S’han submergit 80 ampolles de vi en una zona de la badia de Roses. Durant sis mesos s’analitzaran les propietats d’aquest vi i el novembre d’aquest any ja es podrien comercialitzar les primeres ampolles.

El vi que madurarà sota el mar ho farà a 17 metres de profunditat i a una pressió màxima de 2,7 bars. La zona escollida són les instal·lacions de la Confraria de Pescadors de Roses, ja que d’aquesta manera les ampolles estaran controlades les 24 hores del dia i no es correrà el risc de patir robatoris. En aquest primer estudi de vi envellit sota el mar es recolliran i analitzaran diferents paràmetres químics de les ampolles que estaran madurant al celler i de les submergides al mar. Amb l’ajuda de sensors instal·lats es mesuraran els graus d’acidesa, el PH o la seva estabilitat. També s’analitzaran els taps de suro per veure la seva influència en l’evolució del vi, així com les condicions ambientals. En aquest sentit, un dels impulsors de la iniciativa, Juanma Gómez, ha agraït la col·laboració de l’Institut Català del Suro i dels assessors del projecte que ara s’inicia.

L’estudi es basarà en la primera collita de raïm de la finca de l’Hotel Cala Jóncols. Unes vinyes que es van plantar fa 3 anys per celebrar el 60è aniversari de l’establiment. El 95% de la vinya és lledoner roig i el restant és moscatell de gra petit. En aquesta primera collita s’han obtingut 1.800 ampolles. Unes 1.200 maduraran al celler i es vendran el novembre d’aquest any, i 300 s’enfonsaran al mar. De les que se submergiran, 80 seran per a la investigació i les 220 restants també es posaran al mercat. La previsió és que d’aquí a tres anys la finca tingui capacitat per produir unes 4.000 ampolles.

El projecte s’ha presentat aquest dilluns en un acte a la seu de la Confraria de Pescadors de Roses. Hi han participat els propietaris de l’Hotel Cala Jóncols; el director de l’Institut Català del Suro, Albert Hereu; la doctora Patricia Jové, cap del Departament d’R+D+I de l’Institut Català del Suro; el president de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, i els assessors del projecte, Didier Soto, propietari del celler Mas Estela de la Selva de Mar i expert en cultiu biodinàmic, i Josep Lluís Vilarasau, professor del Diploma d’especialització en Sommeliers de la UdG, i professor de restaurant i bar de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona.

L’Hotel Cala Jóncols va començar a promocionar aquest tipus de vi l’any 2009. Aleshores ja va submergir al fons marí de Cala Jóncols ampolles de vi i des de llavors ha dut a terme diferents iniciatives en aquesta línia. Fa tres anys va posar en marxa la vinya de cultiu biodinàmic amb la intenció de poder submergir el seu propi vi (fins ara ho havia fet amb ampolles d’altres cellers). Després va venir la implicació de la Confraria de Pescadors de Roses, que li ha custodiat el vi submergit a les seves instal·lacions.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li