Maçanet de Cabrenys tindrà l’esperada depuradora per a les aigües residuals

0
1079

L’ACA ha anunciat la inversió de 4,8 MEUR per al sanejament de les aigües del municipi que van a parar al pantà


Finalment, Maçanet de Cabrenys tindrà l’esperada i lluitada depuradora. Després de més de deu anys reclamant el sanejament de les aigües residuals del municipi, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació el contracte per millorar el sanejament amb un pressupost superior als 4,8 milions d’euros i una durada de tres anys. El contracte preveu la construcció d’una depuradora al nucli de la Casanova, que sanejarà totes les aigües residuals generades en el municipi, a més de preveure l’explotació del sistema de sanejament durant un període d’un any. Actualment, les aigües no reben tractament abans d’abocar-se a llera, raó per la qual és objecte d’aquest projecte el disseny i el dimensionament d’una EDAR que depuri les aigües residuals generades en tot el municipi previ al seu abocament al medi natural. Per solucionar aquesta problemàtica, en data de juny del 2007 es va redactar el «Projecte d’obra per a la construcció de l’estació depuradora d’aigües residuals i col·lectors en alta del sistema de sanejament deLa Casanova. TM Maçanet de Cabrenys». Des de l’ACA demanen que a causa del temps transcorregut des de la redacció del projecte, cal la redacció d’un nou projecte constructiu que inclogui els criteris actuals. L’alcaldessa del municipi, Mercè Bosch, en declaracions a HORA NOVA valora molt positivament la notícia de l’ACA, ja que «és un projecte de fa molts d’anys i es va parar a causa de la crisi econòmica del 2007, i ens feia por que ara, amb la crisi de la pandèmia de la Covid-19, també s’aturés». Finalment l’ACA dona llum verda i hi aportarà la inversió, tot i això, l’alcaldessa afegeix que espera que el projecte «arribi a bon fi, és allò que fins que no ho veiem no ens ho creurem». En l’àmbit municipal, tenir la depuradora serà un gran abans i després pel poble, ja que fins ara Maçanet de Cabrenys abocava directament les restes que anaven a petar al pantà, «és com increïble que això passés quan el pantà dona cobertura a tot l’Alt Empordà», detalla la batllessa.

LA DEPURADORA. Des de l’ACA s’informa que la previsió és construir una depuradora de tipus biològic amb aeració prolongada i eliminació de nutrients. Aquesta tindrà una capacitat de tractament de 300 m3 al dia i aportarà les aigües degudament tractades a la riera de Fraussa, millorant mediambientalment la qualitat de la conca del riu Muga. Cal destacar que, a dia d’avui, a la riera de Fraussa s’aboquen les aigües residuals generades en els nuclis urbans de Can Muntada, Racó dels Pirineus, Prat del Pont, La Cardona i la vessant oest del nucli urbà de Maçanet de Cabrenys.

EL TRANSPORT DE L’AIGUA. A banda, el projecte també preveu la construcció d’un col·lector amb una extensió propera als 850 metres, que recollirà les aigües residuals generades en el municipi i transportar-les cap a la depuradora per al seu tractament.

EL CONCURS. El termini per presentar les ofertes de les empreses estarà obert fins al dilluns 28 de setembre.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li