Londres-Madrid-Cadaqués

0
1031

Richard Hamilton va arribar a Cadaqués seguint les passes d’un altre artista cabdal del segle XX, Marcel Duchamp. Sembla que el primer cop que va visitar la vila empordanesa va ser l’any 1963 i ràpidament en va quedar enamorat, fins al punt que el 1968 va comprar un vell casalot abandonat, situat a tocar l’església parroquial. Des d’aquell moment es va considerar un cadaquesenc més i va compartir moltes temporades amb la gent del poble, tant a l’estiu com durant la resta de l’any. Abans de la seva mort -el setembre del 2011- s’havia allotjat uns dies a l’hotel Almadraba Park, de Roses, per enregistrar la seva intervenció en el documental de Visual 13 sobre el tancament del Bulli. Aquell estiu ja no va passar-lo a Cadaqués en emmalaltir.
El nom de Hamilton torna a ser d’actualitat aquests dies per la inauguració al Museu Reina Sofía de Madrid de l’exposició retrospectiva d’aquest artista anglès. La mostra s’havia exhibit amb anterioritat a la Tate Modern de Londres. Paral·lemanent, aquest estiu el pintor i fotògraf serà recordat a Cadaqués amb dues exposicions, a la galeria que porta el nom del poble i en la qual l’artista va arribar a presentar la seva obra fins a 14 vegades diferents. La primera exposició, Master in print, presta una atenció molt especial a la seva obra gràfica. Es pot visitar fins al 30 de juliol. La segona, Hamilton Cadaqués, que romandrà oberta de l’1 d’agost al 14 de setembre, presenta peces inèdites i algunes de poc conegudes, incidint molt especialment en la seva producció durant les estades que va fer -durant molts anys de la seva vida- a Cadaqués.

UN CADAQUESENC MÉS. Tot i la seva projecció internacional -en alguns casos comparable a la de Salvador Dalí- Hamilton va ser un persona molt propera. Així ho recordava el dinamitzador cultural local Pere Vehí:“Com deia Pla, tenia molts amics, coneguts i saludats. Mantenia molta relació amb la gent del poble. Un dels seus grans amics, traspassat fa poc, era el galerista Lafranco Bombelli. Altres persones del seu entorn més proper, al poble, eren Caterina Sagnier, Huc Malla i la parella formada per Verónica i Marsi Pogany, propietaris de l’Hostal -establiment del qual Hamilton va dissenyar uns anys abans de morir un nou logo- els quals pocs dies abans de morir van parlar per telèfon amb l’artista”.
Pel que fa a la petjada que ha deixat, Vehí és molt contundent: “Hi ha un abans i un després. Ell representa els artistes d’elit que van escollir Cadaqués com a lloc d’estada i això, ara, quedarà minvat. Hi ha molta obra inspirada a la vila i fins i tot sé que diversos veïns tenen algunes de les seves creacions. Vull recordar que l’any 1973 va participar en una exposició d’homenatge a Marcel Duchamp, realitzada pels artistes vinculats amb el poble. Des del meu punt de vista és l’enllaç entre Duchamp i Ferran Adrià. Ha connectat la creativitat entre tots dos. Hamilton era un habitual d’El Bulli i, lamentablement, el seu estat de salut no li va permetre participar en el sopar de comiat”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li