L’Oli Formentals del Celler Cooperatiu d’Espolla provĂ© d’arbres centenaris de l’Albera

0
798

L’Oli Formentals es pot comprar a travĂ©s del mateix celler i hi ha diferents formats d’ampolla


Com hem dit en pĂ gines anteriors, a Espolla hi ha una de les cooperatives agrĂ­coles mĂ©s antigues de Catalunya, Ă©s per aixĂČ que els seus olis i tambĂ© els seus vins sĂłn coneguts arreu de la comarca. La histĂČria de la cooperativa comença el 1931 de la mĂ  d’un grup de viticultors que volien millorar la qualitat dels seus productes i comercialitzar-los degudament. I de seguida, el 1934, es va posar en funcionament la SecciĂł d’Oli del Celler Cooperatiu d’Espolla.

OLI FORMENTALS. Tal com el defineixen ells mateixos, l’oli d’oliva verge Formentals procedeix d’arbres centenaris de les varietats corivell i argudell, que sĂłn les caracterĂ­stiques de la zona protegida de l’Albera. Una de les caracterĂ­stiques del producte Ă©s que el procĂ©s d’extracciĂł Ă©s exclusivament per mitjans mecĂ nics, i aixĂČ fa que l’oli conservi totes les seves extraordinĂ ries qualitats gustatives i nutricionals. L’oli del celler d’Espolla Ă©s de color groc-verdĂłs intens, amb aroma penetrant i afruitat. Pel que fa al seu gust, Ă©s suau i persistent, i es va afinant en el procĂ©s de decantaciĂł natural i lenta maduraciĂł. A la mateixa cooperativa es pot comprar l’oli en diferents formats d’ampolla. El celler d’Espolla es diferencia d’altres cellers que tenen trulls perquĂš ofereixen les seves instal·lacions i serveis a privats que vulguin elaborar el seu propi oli.

VARIETAT AUTÒCTONA. La serralada de l’Albera Ă©s l’entorn natural que envolta Espolla, i les oliveres centenĂ ries que alimenten la cooperativa sĂłn de la varietat corivell i argudell, tot i que tambĂ© s’han plantat algunes oliveres d’altres varietats. Enguany es calcula que, de les varietats autĂČctones, s’han recollit a Espolla entre uns 700.000 i 800.000 quilos d’olives.

CELLER COOPERATIU ESPOLLA. Aquest Ă©s un dels pocs cellers que funcionin a travĂ©s de la cooperativitat a l’Alt EmpordĂ . Com hem dit, la histĂČria es remunta al 1931, quan s’inaugurĂ  l’edifici creat per l’arquitecte Pelai Martinez. Un projecte que tenia els seus orĂ­gens en el Sindicat AgrĂ­cola d’Espolla, constituĂŻt el 1906 pels seus viticultors. Un fet curiĂłs de la construcciĂł Ă©s que Pelai Martinez s’inspirĂ  en les grans catedrals del vi de la provĂ­ncia de Tarragona.

Des de la cooperativa destaquen que la feina que encara es fa avui dia Ă©s fruit del trajecte al llarg dels mĂ©s de cent anys d’histĂČria. És el retrat de la transformaciĂł d’un poble, Espolla, i d’una activitat, l’elaboraciĂł de vi i oli, que encara avui Ă©s senya d’identitat d’aquest racĂł de l’Alt EmpordĂ . Tota la informaciĂł relacionada amb els productes que ofereix el Celler Cooperatiu d’Espolla i tambĂ© sobre les seves activitats d’enoturisme, es pot consultar a la seva pĂ gina web: www.cellerespolla.com

CONEIX EL MÓN DE L’OLI. L’oli d’oliva s’obtĂ© directament de les olives a travĂ©s de procediments mecĂ nics, com ara la premsa. Aquesta Ă©s la diferĂšncia d’altres olis, que sĂłn refinats. Un envĂ s que sigui etiquetat com a oli d’oliva verge no pot contenir cap tipus d’oli refinat: aixĂČ significa que hi ha hagut un procĂ©s d’elaboraciĂł amb quĂ­mics, i per tant, sĂłn de menys qualitat. Cal saber que els olis verge es diferencien en dos tipologies. Oli d’oliva verge extra: aquest Ă©s considerat l’oli de mĂ©s qualitat. A mĂ©s a mĂ©s de ser obtingut per procediments exclusivament mecĂ nics, es garanteix que les olives que s’utilitzen per elaborar-lo siguin les de mĂ©s qualitat i amb una acidesa per sota dels 0,4Âș, tot i que sovint no arriba als 0,2Âș. SĂłn, tal com detallen, els olis ideals pel consum humĂ  i els que contenen les qualitats gastronĂČmiques i saludables mĂ©s notables. D’altra banda, cal destacar l’oli d’oliva verge: igual que l’oli d’oliva verge extra, Ă©s obtingut exclusivament per procediments mecĂ nics (premsa), perĂČ a diferĂšncia de l’oli extra, no es garanteix que les olives siguin de la millor qualitat, o bĂ©, de la mateixa qualitat que l’altre. Les acideses d’aquests olis sovint sĂłn una mica mĂ©s altes que les dels olis verge extra.


  • Pots consultar l’especial sobre olis i calçots, aquĂ­.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li