L’Oficina de Consum va atendre més de 400 reclamacions i més de 900 consultes

0
1141

En relació amb anys anteriors, el nombre de consultes disminueix però augmenta el de les reclamacions


L’Oficina de consum de l’Alt Empordà ha donat a conèixer les dades de balanç de l’any 2019, coincidint amb el Dia Mundial del Consumidor, que es va celebrar el 15 de març. En total s’han atès 931 consultes i s’han rebut 414 reclamacions, que han donat lloc a les corresponents mediacions. També s’han tramitat 47 denúncies per possible infracció administrativa, així com 23 queixes a les empreses.

L’Oficina de Consum realitza tasques d’informació i d’assessorament a les persones consumidores i usuàries de la comarca a través de les seves dependències situades al tercer pis de la seu del Consell Comarcal. També tramita totes les reclamacions presentades i es duen a terme les mediacions derivades d’aquestes. Pel que fa a la procedència de les visites, quasi el 46,43% procedeixen de Figueres. A continuació hi figuren de Roses (9,61%) i Castelló d’Empúries (4,66%).

Amb relació a les xifres dels anys anteriors disminueixen el nombre de consultes (l’any 2018 se’n van atendre 1.245 i el 2017, 1.269) però augmenten les reclamacions (340 el 2018 i 365 el 2017). Tot i que no s’ha fet una anàlisi d’aquesta tendència en l’àmbit comarcal, les persones consumidores cada cop tenen més facilitats per informar-se dels seus drets a través del web de l’Agència Catalana de Consum i opten per fer valdre els seus drets sense una consulta prèvia, fins i tot fent la reclamació telemàticament. Així doncs, el perfil de persona consumidora que encara utilitza l’Oficina Comarcal és, en termes generals, representatiu de sectors més vulnerables.

RECLAMACIONS. Les problemàtiques més recurrents no han canviat respecte a l’any anterior. El sector amb més queixes, que representa un 28,50% de les reclamacions tramitades, és el de la telefonia. En aquest bloc s’inclouen tant els problemes derivats de la compra d’aparells de telefonia com els derivats de la prestació del servei contractat per part de les operadores. Se segueixen detectant temes habituals, com ara el fet que l’operadora pretén cobrar una penalització per baixa anticipada sense que les persones usuàries hagin signat un contracte amb clàusula de permanència, l’aplicació de tarifes no contractades o la mala aplicació dels descomptes oferts a la facturació o la facturació per serveis no prestats una vegada les persones usuàries han fet la portabilitat a una altra operadora. El segon lloc pel que fa al nombre de reclamacions plantejades l’ocupa el sector dels subministraments bàsics. En aquest apartat s’inclouen els conflictes amb el subministrament elèctric, subministrament de gas, subministrament d’aigua, els serveis de manteniment associats a aquests i la seva contractació, amb un total del 22,46% de les reclamacions tramitades. I el tercer lloc l’ocupa el sector dels serveis comercials diversos, amb un 7,73% de les reclamacions. En qüestió de consultes, les més habituals continuen sent les relacionades amb l’habitatge, les assegurances i els subministraments bàsics.

En concret, durant el 2019 es van tramitar 366 mediacions de consum i 185 es van resoldre. En canvi, 16 es van portar a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya. Les mediacions són voluntàries i de resolució consensuada. D’altra banda, els laudes són d’obligat compliment i l’any passat se’n van dictar 17 a la seu del Consell Comarcal.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li