Localitzen al Prado un quadre de l’heroi de la Guerra del Francès

0
863

El Ministeri de Defensa inaugurarà properament una nova exposició a la sala Martín Zermeño del castell de Sant Ferran commemorativa del bicentenari de la Guerra del Francès. Si l’any passat es va homenatjar la figura del general Mariano Álvarez de Castro, ara es tracta de recordar els fets protagonitzats pel sacerdot i militar figuerenc Francesc Rovira (vegeu requadre). Va ser fa uns mesos, mentre es començaven els preparatius de la mostra, que un dels tècnics del ministeri va localitzar al Museu del Prado un quadre inèdit en el qual apareix el mossèn.
El comissari de l’exposició, que igual que l’anterior és el capità Germán Segura, explica que “com vàrem fer l’any passat, buscàvem algun quadre que reflectís aquells fets i que després ja es pogués quedar en dipòsit al castell, com ha passat amb els dos de gran format que es van portar el 2010. Quina va ser la sorpresa quan es va descobrir que un quadre, l’autor del qual és desconegut, i que s’atribuïa al Duque del Infantado, en realitat representava Francesc Rovira. El personatge en qüestió té a les mans un mapa del castell de Sant Ferran, al fons es distingeix la fortalesa, porta el vestit de brigadier -que era el batalló que comandava el mossèn- i a sota es distingeix que porta la sotana”.
A través d’altres investigacions, que es donaran a conèixer quan s’inaugurarà l’exposició, el proper 8 d’abril, es va concloure que el retrat corresponia a l’heroi figuerenc. En els darrers mesos ha estat restaurat, gràcies al patrocini del BBVA, i un cop sigui exposat a Sant Ferran ja s’hi quedarà per sempre en dipòsit i permetrà engruixir els fons del futur museu militar. La mostra es perllongarà fins al 12 de juny.

EL PANELL. Un dels apartats que possiblement captarà més l’atenció dels visitants serà un panell en què apareixeran els noms de tots els participats en la Rovirada, nom amb el qual es coneix la gesta bèl·lica d’ara fa dos segles. “Van ser 1.031 persones, el 95% de les quals eren de la mateixa comarca. Crec que molts empordanesos es trobaran amb la sorpresa de veure-hi el nom d’un possible avantpassat seu entre aquells combatents. El document, que figura als arxius militars, va ser redactat en forma de llista oficial en el moment de l’ocupació”, explica Segura.
L’objectiu és que aquest quadre es pugui instal·lar en un lloc destacat de la fortalesa per sempre. També s’editarà un catàleg, en què hi figurarà el llistat, en el qual es compta amb la col·laboració de diversos especialistes, entre ells l’historiador gironí Jordi Bohigas, que intervindrà com a vicecomissari.

L’EXPOSICIÓ. La guerra de mossèn Rovira. La sorpresa de Figueres (1811) tindrà altres elements d’interès, segons ha explicat el seu comissari. Un altre quadre, el Detall, en el qual també apareix l’heroi figuerenc i del qual és autor Augusto Ferrer Dalmau, formarà part d’una mostra en la qual s’exhibiran miniatures, maniquins amb vestits d’època, armament de la col·lecció Quintana -la nissaga d’antiquaris figuerencs que disposava de molt material cedit a l’antic museu militar de Montjuïc-, la maqueta de la portalada original de la fortalesa -per on van entrar els seguidors de Rovira per ocupar el castell- , cartografia i els panells informatius corresponents.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li